A szurkolók nagy dilemmája: vajon milyen lesz az idei Falco?

Óriási átalakuláson ment keresztül a 2022-es bajnokcsapat, itt és most arra keressük a választ, mi várható az előttünk álló idényben.

Milos Konakov, a Falco vezetőedzője tegnap (vasárnap) nyilvánosan felsőhajtott Szerb válogatott irányítót igazolt a Falco 2022. August 07. 11:33 , hogy na, most van készen a csapat, az utolsó puzzle darab is a helyére került Stefan Pot, a szerb válogatott irányító érkeztével. Így elérkezettnek látjuk az időt arra, hogy mi is alaposabban megvizsgáljuk mi is történt az emlékezetes bajnoki döntő óta, aminek heteken át tartottak a hullámverései Bebes István szerint nincs baj a körmendi szurkolók és a csapat cigányozós ünneplésével 2022. July 03. 08:54 . Körmendi dalolászással és szombathelyi szemöldökráncolással, de ez már a múlt, mint ahogyan az idei bajnokságot megnyerő csapat is.

Az utolsó puzzle darab is a helyére került
Mészáros D. Zsolt
Megmutatjuk, ami fontos.
Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Közvetlenül a döntő után készítettünk egy interjút A Falco vezetőedzője azt mondja, még kell pár nap, hogy felfogja, mi is történt velük 2022. June 29. 18:12 a csapat vezetőedzőjével, aki akkor nem kis optimizmusról téve tanúbizonyságot azt feltételezte, hogy napokon belül készen áll a következő idényre szolgáló kerete, mert – mint mondta akkor – a csapat meghatározó játékosainak, az öt magyar válogatottnak – Benke, Golomán, Keller, Somogyi, Váradi – kivétel nélkül ajánlatot tesz, szerződést kínál a klub (Perlnek futó kontraktusa volt, mint ahogyan a fiatal Kovács Benedeknek is). Aztán, mint ahogyan tapasztalhattuk, egészen más irányt vettek a történések.

A nagy átalakulás oka leginkább a kiváló BL szereplésben keresendő, mert, mint ismeretes, a csapat a magyar klubkosárlabdázás történetében elsőként bejutott a legjobb tizenhat csapat közé, így az európai porondon jól teljesítő játékosok kelendőek lettek Európában, aminek a vége az lett, hogy a bajnokcsapatot szétszedték. Benke Falco: Benke Szilárd is elköszönt 2022. July 26. 13:10 Franciaországba (BCM Gravelines Dunkerque), Golomán Falco: Golomán Litvániába szerződött 2022. July 14. 13:04 Litvániába (BC Lietkabelis), a csapatkapitány Váradi Falco: Váradi Benedek szívhez szó levéllel búcsúzik nevelőegyesületétől és szülővárosától 2022. July 25. 08:45 szintén Litvániába (Rytas Vilnius) távozott, Somogyi Falco: Somogyi az Albába igazolt 2022. July 15. 16:54 pedig Magyarországon belül (Alba) váltott csapatot.

Clark is távozott
Mészáros D. Zsolt

Elment két légiós, Clark és Hawkins is, Konakov edző tehát ahelyett, hogy már júliusban a következő idény taktikáján törhette volna a fejét, voltaképp ott állt csapat nélkül, és elő kellett vennie azt a „B” tervet, amit erre az esetre tartottak készenlétben, bár nem gondolták volna, hogy bekövetkezik. A magyar magra való építkezés, amit szerte Európában megsüvegeltek, idén már nem működik, és elsősorban azért, mert a klub pénztárcája nem feneketlen, mint ahogyan azt szurkoló kosárlabda-berkekben képzelték.

A csapat játékereje nem fog gyengülni
Mészáros D. Zsolt

Első lépésként megtartották a nagyon megbízható Baracot, két éves szerződést kötöttek Kellerrel, amivel Konakov elképzelése, hogy a magas triót (Keller, Barac, Golomán) egyben tartsa, ha úgy vesszük, kétharmad arányban sikerült. Perlnek élő szerződése volt, de a külső sorban keletkezett hatalmas űrt kellett valahogyan betölteni, ami nem volt kis felaat, olyannyira, hogy hetekig nem is történt semmi. Az aggódásokat Gráczer György ügyvezető egy, az M1 csatornának adott interjúval igyekezett csillapítani, ahol is kijelentette: „A csapat játékereje nem fog gyengülni”.

Ez azonban szakmai szemmel nézve nem kis feladat. Hiszen nem árt, ha tudjuk, ez európai porondon nem árt, sőt, inkább alapkövetelmény, hogy egy csapat magasságban, súlyban és sebességben (képzettségről, dobóbiztonságról nem is beszélve) megfelel a mai kosárlabda követelményeinek, különben nem tud eredményes lenni. A Falco pedig erre hivatott, hiszen Konakov edző a már említett interjúban annyit mondott az előttünk álló szezon elvárásairól, hogy a Falcónak topcsapatnak kell maradnia. Ehhez kerestek megfelelő játékosokat, és ez sokáig tartott.

Cowels, a nagy fogás
eurobasket.com

Egészen pontosan vasárnapig, amikor „az utolsó puzzle darab is a helyére került”. Innentől pedig elmondható, a mostani Falco más lesz mint a tavalyi, s ha nem tűnik szentségtörésnek, véleményünk szerint erősebb is lehet, ami véleményt itt pár sorban igyekszünk alá is támasztani. Golomán pótlására érkezett Matthew Tiby Két magasembert igazolt a Falco 2022. July 29. 15:15 , aki ugyan pár centivel alacsonyabb, de jobb a palánk alatti játéka (tud a gyűrűnek háttal is dolgozni), de lévén, ő négyes posztra érkezett, bár Golománnak is elég jó keze volt, de Tibyé jobbnak tűnik, és a múltja alapján harcosabb is.

S ha már pároknál tartunk, Benkét Zach Brown Falco: Zach Brown is sárga-feketében folytatja 2022. July 31. 09:15 hivatott pótolni, aki ugyanolyan magas, legalább annyira jó védő, de talán egy kicsivel jobban bontja a védelmet, és a hármas vonalon kívülről is stabilabbnak tűnik elődjénél. Az igaz nagy fogás a kinti sorba azonban Raymond Cowels Még nem hivatalos, de a Falco szerződtette Raymond Cowelst 2022. August 04. 07:42 , akihez hasonló nem volt a tavalyi csapatban, magunk sem tudjuk jobban megfogalmazni, így egy szurkoló szavaival élünk, „végre van egy igazi triplafosó a csapatban” . Persze más érdemei is vannak, érkezte azonban Perlnek lehet áldás.

Perlnek sokkal nagyobb tere nyílik
Mészáros D. Zsolt

Azért mégpedig, mert vele (illetve Tibyvel és Brownnal) olyan külső sora lett a Falcónak, akiket az ellenfél védői véletlenül sem adhatnak fel, így Zozó betöréseihez sokkal nagyobb tér nyílik, mint eddig. Stefan Potról Szerb válogatott irányítót igazolt a Falco 2022. August 07. 11:33 , a szerb irányítóról már szóltunk, de róla annyit, és az érkeztekor írt cikkünkbe tett videóból önök is megnézhetik, gyorsaságával, labdabiztonságával, a védelem bontásával, a védekezésével és a szerb mentalitással méltán pótolni tudja majd a távozó kapitányt, Váradit. Krivacevicről, mit érkező régi/új magyarról csak annyit, eddig bármennyire is kevés lehetőséget kapott, tudjuk, még így is sokkal hasznosabb lesz, mint Hawkins, akinek a szerepét és pozícióját hivatott betölteni.

Mindezt a masszát azonban kémiával kell megtölteni, és ez lesz a szombathelyi szakmai stáb igazi kihívása ebben az idényben. Ha ez sikerül (és miért ne sikerülne), a tavalyinál is gyorsabb, atlétikusabb, kívülről azonban sokkal hatékonyabb Falcót láthat majd a publikum, amely nagy valószínűséggel már éhes a kosárlabdára és látná már az új csapatot. Hamarosan fogja, nemsokára közzé tesszük a felkészülés menetrendjét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!