Közel a csodához a tartalékos Falco

-----

Nem kezdődött jó előjelekkel a mai meccs, hiszen szombaton Ez nem látszott jönni: sok a koronavírusos, elmarad a Falco mai kaposvári meccse January 22. 18:10 teljesen váratlanul kiderült, a Falco nem tudja lejátszani a Kaposvár elleni bajnokiját, lévén, sok a covidos a csapatban. Akkor az tűnt észszerűnek, hogy emiatt a mai meccs is elmarad, a Fiba szabályzata azonban ezt nem teszi lehetővé. A Bajnokok Ligája szabályai az MKOSZ-é szigorúbbak, kevesebb játékossal is ki kell állnia a csapatoknak, ezért nem tudott halasztást kérni a szombathelyi csapat.

Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy a Falco az elmúlt kiírásban már a helyszínen, Novgorodban tudta meg, hogy az a meccs elmarad épp olyan okból, ami miatt a Falco most nem kapott Lejátssza keddi Bajnokok Ligája-mérkőzését a Falco January 23. 14:40 halasztást. Foghíjasan kellett tehát fogadni a spanyolokat, akik ellen teljes kerettel is nehéz lett volna, lévén, szakemberek és értő szurkolók szerint a spanyol bajnokság az NBA után a második legnívósabb a világon. S ha ez nem lenne elég, a betegségeken kívül is hetek óta gödörben van a csapat.

Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely – Lenovo Tenerife 73-79

13-25, 26-18, 19-17, 15-19)

Bajnokok Ligája, L-csoport, 1. forduló

Szombathely, Savaria Arena, 2750 néző

V.: Lucis (lett), Ciulin (román), Baki (török)

Falco: Somogyi 11/6, Benke 16, Clark 17/3, Golomán 7, Keller 9/6. Cserék: Verasztó -, Hawkins -, Barac 13.

Tenerife: Huertas 7/3, Salin 13/9, Rodriguez 5/3, Wiltjer 8/6, Shermadini 19. Cserék: Borg 8/6, Guerra 2, Sastre 5/3, Todorovic 6, Doornekamp 6/6.

A Lenovo Tenerife ellen kezdte meg az L-csoport küzdelmeit a Bajnokok Ligája legjobb tizenhat csapata között a Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely, amely azonban hiányos kerettel, Váradi Benedek, Perl Zoltán és Kovács Benedek nélkül volt kénytelen kiállni.

Falco KC - Lenovo Tenerife 2022
A közönség így köszöntötte csapatát
Mészáros D. Zsolt

Shermadini kosara nyitotta a találkozót, majd egy elhibázott támadás után Huertas is hozzátett kettőt, jobban kezdtek a vendégek (0-4). Golomán büntetőivel meglettek az első szombathelyi pontok is, kisvártatva pedig Benke egyenlített Keller passzából (4-4). Rodgriguez kétpontosára Benke egy betöréssel válaszolt, ám a bedobó ezután egy triplát is értékesített (6-9). Folyamatosan ott loholtak a spanyolok nyakán a sárga-feketék, a negyed derekán hárommal ment a Tenerife (8-11). Kicsit megtorpantak a vasiak, két villámgyors tripla érkezett a Tenerifétől, időt kért Milos Konakov (8-17). Sastre belépésével kétszámjegyű lett közte, Barac szépíteni tudott a túloldalon. Továbbra is remekül dobtak a vendégek a triplavonalon túlról, ezúttal újfent Huertas célzott pontosan, Benke rögtön válaszolt egy ziccerrel (12-22). A negyed hajrájában sem sikerült közelebb férkőzni, nagy előnyt épített ki a Tenerife az első tíz percben. 13-25.

Falco KC - Lenovo Tenerife 2022
Benke nagyot küzdött
Mészáros D. Zsolt

A második felvonás elején sikerült több akciót is kivédekeznie a sárga-feketéknek, ráadásul Somogyi dobott egy hármast, bejött tíz alá a Falco (16-25). Doornekamp is hármast értékesített, ám Clark zsákolásával válaszoltak a hazaiak (18-28). Átállt zónavédekezésre a vasi együttes, el is kezdte ledolgozni a hátrányát, időt kért a Tenerife (22-28). Huertas továbbra is jó formában kosárlabdázott, de egyre jobban kezdte elkapni a ritmust a Szombathely, Barac és Benke kosaraival már csak négy volt közte (26-30). Kezdett összeállni a hazaiak védekezése, sokkal jobban meg kellett küzdenie a pontokért a Tenerifének, mint az első negyedben, kiélezetté vált a találkozó (30-32). Egymás után két vendég tripla is beesett ugyan, de Keller tartotta az övéit, ezúttal nem tudott meglépni a spanyol csapat (35-38). A félidő vége előtti másfél percben nagy változás már nem történt, továbbra is a Tenerife járt előrébb – főként a kilenc bedobott hármasának köszönhetően -, de a döntés a nagyszünet utánra maradt. 39-43.

Falco KC - Lenovo Tenerife 2022
Clark nem kevésbé
Mészáros D. Zsolt

Marvin Clark rögtön a fordulás után beköszönt egy távolival, Shermadini négy ponttal válaszolt (42-47). Elkezdte felpörgetni a ritmust a Falco, előbb Benke zsákolt, majd Keller dobott be egy hármast, hosszú idő után meglett az egyenlítés (47-47). Sőt, Golomán nagy küzdelme után a palánk alatt a találkozón először a vezetést is átvette a szombathelyi alakulat (49-47). Kapkodóssá vált a játék, mindkét oldalon belecsúszott egy-egy hiba, Salin saroktriplájával újra a Tenerife került előnybe (49-52). Keller egy büntetővel szépített, majd Somogyi egalizált (52-52). Rettentően kiélezett volt a meccs, ráadásul remek színvonal volt a pályán, Doornekamp távolijával kezdett volna meglépni a spanyol gárda, jókor jöttek Clark büntetői (56-57). Egy újabb jó védekezést követően megnyílt a lehetőség az újboli fordításra, Golomán pedig élt is a lehetőséggel, egy perc maradt a negyedből (58-57). Wiltjer is távolról volt eredményes, több kosár pedig már nem esett ebben a felvonásban, minden az utolsó etapra maradt. 58-60.

Falco KC - Lenovo Tenerife 2022
Keller a szívét kitette
Mészáros D. Zsolt

A záró játékrész kicsit döcögősen indult a csapatok számára, több ki nem kényszerített hiba is becsúszott, végül a kezdeti gólcsendet Shermadini közelije törte meg (58-62). Somogyi első büntetője kimaradt, a második bement, míg Shermadini kettőből kettőt értékesített (59-64). Kezdtek megint elhúzni a spanyolok, hét pont volt az előnyük, amikor Somogyi egy nagyon fontos kétpontost süllyesztett el (61-66). Salin középtávolija után Barac hozott össze egy 2+1-es akciót, öt perc maradt a találkozóból (64-68). Egy hazai időkérés után Todorovic büntetőivel folytatódott a meccs, Benke rögtön ziccerezett a túloldalon (66-70). Shermadini is csinált egy 2+1-es akciót, három és fél perc volt hátra. Benke szerzett újabb két pontot, majd Clark is eredményes tudott lenni, két perccel a vége előtt háromra zárkózott a Falco (70-73). Salin hármasa lejött, de a szombathelyiek sem tudtak ezúttal kosarat szerezni. Shermadini állt újra a vonal mögé, ezúttal sem hibázott (70-75). Mindkét oldalon kimaradt egy lehetőség, harmincnégy másodperccel az órán a Szombathelyhez került a labda, Milos Konakov időt kért. Nem sikerült kosarat szereznie a hazaiaknak, ezzel pedig gyakorlatilag eldőlt a találkozó. A Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely hatalmasat küzdött hiányzói ellenére is, de vereséggel kezdte az L-csoport küzdelmeit a Bajnokok Ligája legjobb tizenhat csapata között. 73-79 - tudósított a BB1.hu.

Van még sok képünk a galériában, ha erre kattint.

Falco KC - Lenovo Tenerife 2022
Mint ahogyan Barac is
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!