Szépített az Alba a Falco ellen

Végletekig kiélezett meccsen harcolta ki a negyedik összecsapást a fehérvári csapat.
-----

Ebben a bajnokságban az alap-, és középszakasszal együtt már hetedszer találkozott egymással az Alba Fehérvár és a Falco KC, és az eddigi hat meccsből négyet a sárga feketék nyertek. Ennek a mostaninak azonban mindennél nagyobb volt a tétje. Az jelesül, hogy a Falco folytatva hosszú évek óta tartó hagyományát, bejut a döntőbe, vagy az Alba életben marad, és pénteken folytatják a felek az öldöklő küzdelmet.

A playoffban, a három győzelemig tartó párharcban az első hazai meccset óriási küzdelemben Kibrusztolta a Falco, 1:0-ra vezet az Alba ellen June 01. 21:54 nyerte a Falco (88:78), a másodikat pedig fogcsikorgatva Egy győzelemre a bajnoki döntőtől a Falco June 04. 20:43 és alig (74:72). Ennek ellenére akkor is mindkét edző elégedett volt, de a mostani előtt sem tűnt úgy, hogy egyikük elbízta volna magát, vagy a másik tartaná kilátástalannak a dolgot. A következőket mondták:

Milos Konakov
Mészáros D. Zsolt

Milos Konakov, Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely: „Tudjuk, hogy a párharcnak még nincs vége. Bár vezetünk, de szükségünk van még egy győzelemre a továbbjutáshoz. Kielemezve az eddigi mérkőzéseket, azt tudom mondani, hogy a védekezésünket szeretnénk megtartani – támadásban van fejlődnivalónk. Két napunk volt felkészülni és úgy gondolom, hogy jó formában van a csapat. Nagy energiákat szeretnénk kedden mozgósítani és magabiztosan lezárni az Alba elleni párharcot.”

Matthias Zollner, Alba Fehérvár: „2-0 a párharc állása a Falco javára. Az előző mérkőzésünk nagyon szoros volt, szerintem egy-két momentum döntötte el, hogy végül ki hagyhatja el győztesen a parkettet. Nagyon nehéz helyzetben leszünk a következő találkozó során is, hisz ismét a Szombathely fogja élvezni a hazai pálya előnyét. Maximális koncentrációra lesz szükségünk, és különös figyelmet kell fordítanunk az apróságokra – a sikerünk múlhat rajtuk. Mindent meg fogunk tenni, hogy még egy mérkőzést játszhassunk Fehérváron, hazai közönség előtt.”

Déri Csaba, a Falco volt játékosa és edzője a BB1.hu szakportálnak mondta el, mit vár az összecsapástól:

„A Falco 2-0-ra vezet. A sárga-feketéknek egy dolguk van hátra, mégpedig az, hogy pontot tegyenek a párharc végére. Azt gondolom, hogy ez már most meg is történik és így a vasiak tudnak pár napot pihenni, új lendülettel készülni a döntőre. Mindkét csapatnak nagyon erős, stabil védekezése van. Mindkét gárda tudna még szigorítani hátul speciális szituációkban, főleg a pick&rolloknál, nyilván kell is mindkettőnek. Az Albának ez az utolsó lehetősége, hogy még harcban legyen az aranyéremért, így bele fog tenni apait-anyait. A Szombathelynek nagyon sok tartaléka van, általában 'csak' két-három játékos játszik jól egy-egy adott mérkőzésen. Váradi Benedek és Perl Zoltán jó szereplése mellett számítok arra, hogy a Golomán-Keller-Barac-Clark-Benke-Somogyi sor közül többen is előlépnek és karakteres teljesítmény nyújtanak. Amit a jó védekezéshez hozzá kell tennie a Falcónak, az a gyorsindítás, a korai elzárás-leválások és a labdajáratás – oldalfordításokkal, extra passzokkal. Így mozgatva lesz a fehérváriak védelme.

Déri Csaba
BZ

A hazaiaknál sokkal több kiismerhetetlen elem van, amit ha optimalizálnak, akkor akár még egy tizenöt pont fölötti győzelem is születhet. A Fehérvár védekezésének muszáj működnie, emellett a Szombathely erős hátsó játékát egy lényegesen erősebb támadójátékkal és egy lényegesen jobb dobóformával kell átjátszani. Ha Az Alba nem dob extrát – domináns belső játék híján -, akkor nem lesz sok keresnivalója. Vojvoda extra teljesítményét alapnak veszem, de a többieknek is fel kell lépniük mellé. Smith és Stark még adós a jó teljesítménnyel, de Pongónak is fel kell nőnie a feladathoz. Külső dobásokat várok Szabótól és Davistől is. Parázs meccset várok, amelyen a vendégektől bravúr kell. A Falco úgy nyert eddig öt meccset a rájátszásban, hogy nem játszik igazán jól, néha az az érzésem, hogy éppen annyit ad ki magából, amennyi szükséges. Várható, hogy a valós tudása előbb-utóbb kijön a sárga-feketéknek, de akkor nagyon megverik az Albát. Úgy gondolom, hogy nagy lepattanócsata lesz, kíváncsian várom, hogy ki milyen távoli dobószázalékkal rukkol elő. Szerintem a Szombathely 3-0-val jut tovább.”

És így kezdődött el a meccs.

Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely – Alba Fehérvár 83-85 (20-19, 29-26, 21-23, 13-17)

Rájátszás, elődöntő, 3. mérkőzés

Szombathely, Aréna Savaria

V.: Cziffra Csaba Zsolt, Praksch Péter Árpád, Goda László (dr. Gincsai János Péter)

Falco: Váradi 8/3, Somogyi 7/3, Benke 7/3, Golomán 10/9, Keller 6. Cserék: Perl 22/3, Clark 4, Kovács 7/3, Barac 12/3, Hawkins -.

Alba: Pongó 9/3, Vojvoda 25/12, Lukács 13/3, Fakuade 4, Davis 9. Cserék: Stark 15/3, Takács -, Smith 2, Szabó 3/3, Omenaka 5.

Benke azonnal egy triplával nyitott, Fakuade egy szép összjáték után válaszolt (3-2). Több támadás is kimaradt, majd jól bekezdtek a felek, felváltva jöttek a pontok, Lukács hármasával kezdett meglépni az Alba (6-10). Keller gyorsan reagált egy kettessel, majd Davis büntetőjével folytatódott a mérkőzés (8-11). Jól tartotta ezt a párpontos előnyét a vendég együttes, amikor Benke révén visszavette a vezetést a Falco, de sokáig nem örülhetett, ugyanis Lukács zsákolt (14-15). Omenaka több ember között is fel tudta tenni a labdát, Barac egy saroktriplával egyenlíteni tudott (17-17). Hiába vezetett a negyed nagy részében a Fehérvár, Somogyi egy triplája jókor jött a hazaiaknak, amire Stark csak egy duplával tudott válaszolni. 20-19.

Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely - Alba Fehérvár 2022
Barac hatalmasat küzdött.
Mészáros D. Zsolt

Megmaradt a nagy iram a második játékrészre is, Omenaka újabb pontjaival megint lépéselőnybe került az Alba, majd Perl csinált egy 2+1-es akciót (25-24). A hátvéd egyre jobban kezdett belelendülni a játékba, de szépen eloszlottak a vendégeknél a pontok, így fej-fej mellett haladtak a felek (29-29). Hiába egy hazai tripla, Davis egyéni akciójával tapadt ellenfelére a Fehérvár, de ezúttal huzamosabb ideig meg tudta tartani az előnyét a Szombathely (36-32). Pongó hármasa célt ért, majd Váradi és Omenaka büntetőzött (37-36). Elkapta a ritmust a Falco, a mérkőzésen először el is mentek héttel a hazaiak, időt kért Matthias Zollner. Ezt követően hiába ment kilenccel is a Szombathely, egy villámgyors futással és Vojvoda vezérletével újra visszajött kettőre az Alba Fehérvár, ezúttal Milos Konakov hívta le az övéit (45-43). Az egyenlítés is meglett a vendégeknek, ám Kovács jó játékkal jelentkezett a félidő előtt. 49-45.

Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely - Alba Fehérvár 2022
Perl kiváló volt.
Mészáros D. Zsolt

A fordulás után triplával nyitottak a szombathelyiek, azonnal jött Lukácstól két büntető a túloldalon (52-47). Perl dobott egy nehéz középtávolit, erre Vojvoda reagált két egypontossal (54-49). Erről az 5-8 pontos hazai előnyről egyik fél sem tudott ellépni hosszú percekig, több eladott labda és kihagyott dobáskísérlet tarkította ezeket a perceket (57-51). Golomán egy büntetőt dobott be, míg Smith kettőt, majd kezdett lendületbe jönni a Fehérvár, időt is kért Milos Konakov (58-57). Hiába jelentkezett ezután kosárral a Szombathely, Vojvoda egy 2+1-es akcióval kiegyenlített (60-60). Perl büntetői célt értek, ám Vojvoda ihletett fomában játszott, a helyére küldött egy triplát is, újra a vendégeknél volt az előny (62-63). Barac sem hibázott a vonalról, majd Perl fejezett be egy gyorsindítást, ráadásul oda is ütöttek neki. Továbbra is kiélezett, küzdelmes volt a meccs (67-63). Vojvoda egyszerűen megállíthatatlan volt, szinte egymaga tartotta meccsben az övéit ebben a periódusban, de Perl személyében emberére talált, aki ezúttal egy trojkát dobott (70-64). A negyed utolsó percében azonban négy pontot is tudott szerezni az Alba, 70-68-ról jöhetett a negyedik felvonás.

Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely - Alba Fehérvár 2022
Benke még nem az igazi.
Mészáros D. Zsolt

Keller egy félhorogal nyitotta a záró etapot, majd Perlt kellett lecserélni, mert vérzett a szeme környéke (72-68). Váradi kapott egy technikai hibát, melyet Vojvoda büntetett egy egypontossal, kisvártatva pedig Pongó betörése ért célt (72-71). Lukács visszatett támadólepattanójával újra fordítani tudott a Fehérvár, hat perc volt hátra (72-73). Mindkét oldalon becsúszott egy-egy eladott labda, aztán Perl állhatott oda a büntetővonalra (73-73). Somogyi ziccere ért célt, miközben már hosszú percekig nem tudott gyűrűbe találni az Alba, időt kért Matthias Zollner (75-73). Fakuade nehéz dobással egyenlített, kicsivel több, mint három és fél perc maradt. Golomán állt bele egy triplába, be is talált, Pongótól jött a válasz (78-77). Barac csak az egyik büntetőjét dobta be, miközben Vojvoda hármasa célt ért, újra az Alba vezetett (79-80). Somogyi jó labdát adott Baracnak, megint a hazaiaknál volt az előny, belül jártunk ekkor a két percen (81-80). Kivédekezte a vendégek akcióját a Falco, majd Barac centerezett szépen, Stark egy villámgyors hármassal reagált (83-83). Perl közelije lejött, a lepattanó az Albáé lett tizenhárom másodperccel a vége előtt, Stark pedig egy másodperccel a vége előtt feltett egy ziccert, ezzel pedig megnyerte a meccset az Alba Fehérvárnak, amely így életben maradt a párharcban. 83-85 – tudósít a BB1.hu.

Hatalmas meccs volt, a galériában megnézheti.

Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely - Alba Fehérvár 2022
Rajtuk nem múlt.
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!