Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Falco orosz túrája és a Covid nevű gonosztevő

Egy elmaradt BL meccs krónikája, ami után következne a sportdiplomácia.
-----

Tegnap délután számoltunk be Hazaérkezett a Falco 2020. October 22. 17:25 arról, hogy a Falco KC kosárlabda csapata már hazaérkezett Oroszországból, a messzi-messzi Novgorod városából, ami után Gasper Okorn vezetőedző így fogalmazott:

„Nincs idő búsulni a tegnapi, elmaradt mérkőzésen, halad tovább a szezon, újabb és újabb feladatok várnak a fiúkra, akik bár csalódottak, de egészségesek.”

Járvány 1.

Ez a mondat egy nagyon hosszú történet összefoglalása, ami nem nélkülözi a tanulságokat, így nem árt, ha a kályhától indulunk el, és ez most – nagyon sajnálatosan – a járvány. Mint tudjuk, a kosárlabda életet március óta tartja gúzsban a vírus, amikor a magyar bajnokságot a szövetség lefújta, eredményt nem hirdetett, s ezzel – vélekedésünk szerint – elvettek egy bajnoki címet a Falcótól, de ez mellékszál.

Ott folytatódott azonban, hogy a nemzetközi szövetség a tavalyi eredmények alapján egyből a főtáblára – selejtezők nélkül – sorolta a szombathelyi csapatot, elsőként egy nyolcas csoportba mikor is kitört a járvány második hulláma, ami mindent felülírt. Másodjára – mint írtuk is – egy négyes csoportba került a Falco a Zaragozával, Lublinnal és a Novgoroddal.

Tartani a lelket a fiúkban
Mészáros D. Zsolt

Gasper Okorn szerint a favorit a Zaragoza, Kyan Anderson Továbbjutást vár a Falco irányítója 2020. October 19. 22:19 , a csapat irányítója pedig úgy vélekedett, hogy „A Zaragozáról ismert, hogy évről évre nagyon jó csapatuk van. Néhány játékosuk ismerős a számomra, mivel már játszottam ellenük. Az orosz és lengyel csapatok ellen nem volt még szerencsém pályára lépni, de biztos vagyok benne, hogy felkészültek lesznek, és nagyon tehetségesek. Jó esélyünk van továbbjutni a csoportunkról, de nem lesz könnyű dolgunk.”

Járvány 2.

Mindezek után, és már a járvány második hullámának közepén indult volna Novgorodba a csapat lejátszani az első BL meccset, amikor közbeszólt az élet (vírus), és utólag már rossz ómennek is tekinthetők az utazás nehézségei is. Gráczer György ügyvezető mondta el, hogy:

„A csapatnak már kész terve volt a mai, Novgorod elleni mérkőzésre már hétfőn elindultak volna. Csütörtökön érkezett a hír, hogy hétfői járatunkat törölte a légitársaság. Minden lehetőséget számításba vettünk, mert nem akartuk, hogy elmaradjon az idei szezon első BCL mérkőzése. Az egyetlen lehetséges megoldás egy charter géppel való utazás volt, így kedd reggeli indulással újra terveztük az orosz túrát. Sajnos ez nagy anyagi terhet rakott a klubra, egyedül nem is tudtuk volna finanszírozni az utazást. Az MKOSZ –től kapott anyagi támogatás nagy segítség volt, ezúton is szeretném megköszönni a szövetség vezetésének.”

Aki maga a Falco
nyugat

Az élet ekkor felhőtlennek tűnt, kemény meccsre számított a csapat, megérkezve a helyszínre már edzett is egyet, amikor beütött a ménkő.

Járvány 3.

A meccs napján kellett arról tudósítani a szurkolókat és az olvasókat, hogy a meccs elmarad Ilyen nincs: elmarad a Falco BL meccse 2020. October 21. 15:28 .

„Sajnálattal közöljük, hogy a mai BCL mérkőzésünk elmarad. A délután folyamán kaptuk meg az információt, hogy a Nizhniy Novgorod csapatában 6 koronavírusos fertőzött van. Mivel a játékosok egy busszal, repülőgéppel utaztak a napokban, ezért az Orosz állam járványügyi rendelete alapján karanténba kellett vonulnia az egész csapatnak. A mai mérkőzés ennek értelmében elmarad és egy későbbi időpontban kerül megrendezésre. Csapatunk jól van, holnap reggel utazik vissza Magyarországra."

A csalódottságot leginkább Tóth Kálmán képviselő Facebook bejegyzésével tudjuk érzékeltetni, akiből a szurkoló, a városatya és a csalódott ember szólt egy személyben:

„Vannak ügyek, amikor az ember elmegy a határig. Ez általában olyankor történik, amikor valami a szívének nagyon kedves. Én így vagyok a Falcóval. Szombathely kosárlabdacsapata hivatott arra idén (és remélem még sok évig), hogy Európa bajnokcsapatai között képviselje Magyarországot. Mivel ez a cél szent, a város mindent elkövet, hogy hazánk képviselete méltóképpen történjen egy szombathelyi csapat által. Ezért amikor pénteken törölték azt a járatot, amivel Oroszországba utazhatott volna a csapat, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségével karöltve mindent megtettünk, hogy a Falco mégis eljusson Nyizsnyij Novgorodba. Tettük ezt elsősorban azért, mert bár minden józan ésszel ellenkezett, a nemzetközi szövetség ragaszkodott ahhoz, hogy kiutazzunk. Végül sikerült megszervezni és a magyar szövetség hathatós anyagi és szakmai támogatásával a fiúk rendben kiutaztak.

Most meg jön a hír, hogy a meccset törölték. Mert az oroszok koronások lettek.

Messze nem kárpótol minket az, hogy a horribilis utazási költséget egyébként visszakapjuk, hiszen rengeteg energia, mentális és fizikai felkészülés és sportdiplomáciai küzdelmek szegélyezték ezt az utat. Felháborodottak és szomorúak vagyunk, úgy érzem, mintha csak dróton rángatnának bennünket. Természetesen megyünk tovább, bár a hétvégén az orosz utazás miatt ismét nem tudunk pályára lépni. A végkifejlet rajtunk kívül álló események miatt következett be, ezért bizottsági elnökként és szurkolóként is nagyon szépen köszönöm mindenkinek azt a munkát, amit ennek az utazásnak a megszervezésébe belefektetett, és csak bízhatunk abban, hogy a játékosaink fejében rendet tudunk tartani ezek után.”

Gasper Okorn sem volt felhőtlenül boldog , amikor ezt nyilatkozta mindezek után:

„Pár órával a mérkőzés előtt tájékoztattak minket arról, hogy a Novgorod csapatában 6-7 játékos tesztje pozitív lett. Igazából nem tudom mit mondjak erről az egészről, a csapat letört, főleg, hogy sok mindent kellett tennünk azért, hogy eljöhessünk. Sokat utaztunk és nem is kosárlabdázhatunk, pedig már nagyon játszanánk. Ha mindez nem lenne elég, amikor hazaérünk, akkor 2 negatív tesztet kell produkálnunk és ha csak egy is pozitív, akkor megint mehetünk karanténba; és a semmiért történt ez az egész. Rossz lenne, hogy ha karanténba kerülnénk, mert ahogyan említettem, így is letörtek a játékosaim és már ezt látni is eléggé rossz; nem kellene még ezt fokozni. Holnap repülünk haza és a legjobbakat remélem.”

És itt értünk el az írás elejéhez, itt ért haza a csapat. Viszont még nincs vége.

Nehéz dolog ez
falcokc.com

Járvány 4.

A meccs lefújása után ugyanis a FIBA azt írta, az első szabad időpontban pótolják a találkozót, annak ellenére, hogy a nemzetközi szövetség saját szabályai szerint erre csak akkor van lehetőség, ha a feldobás előtt 72 órával mondja le egy csapat a találkozót. Így több forrásértelmezés szerint ezt a találkozót 20-0-ás eredménnyel a Falco javára kell írni.

Erről beszélt Gráczer György ügyvezető is, amikor kifejtette, hogy vizsgálják annak lehetőségét, miként kaphatná meg a győzelmet a Falco. A riportban elhangzik az is, ha ezt a FIBA elutasítja, akkor a vasiak javaslata az, hogy párharc mindkét mérkőzését – 48 óra eltéréssel – Szombathelyen rendezzék.

A vírus okozta kálváriának azonban korántsincs vége, hiszen a magyar előírások miatt a külföldi utazás után két negatív tesztet kell, produkálnia a csapat tagjainak. Emiatt például a bajnokságban a hét végén pályára sem tud lépni a Falco. S ugyan az első tesztet már rögtön a Magyarországra érkezés után elvégezték, a második ma van soron. És abba jobb nem is belegondolni, mi történik, ha mindezek után egy is pozitív lesz.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!