Egy lépést tett a Falco a bajnoki cím felé

Végig vezettek a sárga-feketék, folytatás szombaton Körmenden.
-----

A Vas megyei kosárlabda döntő előzményeiről és a két csapat ide vezető útjáról tegnapi beharangozónkban Szerdán megkezdődik a véresen komoly vasi kosárünnep 2022. June 14. 18:24 elmélkedtünk, az esélyekre azonban bővebben nem kerítettünk sort. Megtette ezt Déri Csaba a BB1.hu-nak nyilatkozva , nézzük hát felvezetésnek mit várt a Körmend és a Falco volt játékosa és edzője.

"A Falco-Körmend döntő egy Vas megyei finálé is. A két csapat párhuzamos történelmét és a nemes rivalizálását ismerjük, ez pedig most újabb fejezethez érkezett, ami a kosárlabda ünnepe mindkét városban. Mindkét klub büszke lehet a múltjára és az eredményeire, a jelenére pedig még büszkébb, hiszen csodálatosan fest a két gárda közelmúltja. Az a megye is büszke lehet magára, ahol a megyei bajnokság úgy dől el, hogy az egybe esik a magyar bajnokság fináléjával. A Falco az utolsó öt-hat évben rengeteg döntőt játszott, de amikor megszakadt a bajnokság, akkor is a sárga-feketék vezették a tabellát, sőt, szerintem a szombathelyieknek az volt a legjobb csapata a története során, de a Körmendnek is erős volt a kerete, tőlük is egy esetleges bajnoki döntőt, vagy egy érmet vett el a koronavírus. Mindkét együttes csodálatosan szerepelt az elmúlt években a nemzetközi kupákban is. Én szeretek kosárlabda meccsekre járni, menjen el akár öt meccsig is a párharc, győzzön a jobb.

Déri Csaba
BZ

A két csapat teljesen különböző alapokon épül. A Falco hat minőségi magyar válogatott játékossal játszik, ők ráadásul a legjobb korban vannak, és a nemzeti csapatban is alapemberek. Úgy érzem, hogy a rotációjuk kilenc emberes lesz, az előbb említett hatoshoz Barac és Clark fog tudni érdemben hozzátenni a légiósok közül, valamint Kovács is jól szállt be az Alba ellen. A Körmend egyértelműen az öt légiósára épít. Náluk az év elején a célok között a rájátszásba való bejutás, a fiatalok szerepeltetése, beépítése volt az elvárás. A padról jön Ferencz és Durázi a külföldiek mellé, valamint nagyon örülök, hogy Takács az elsőszámú U23-as játékosukká nőtte ki magát. A kilencemberes rotációba még Ralf Martinez fog náluk beférni, aki elsősorban labdaszerzésben, védekezésben lehet a csapat hasznára. A két edző világos és már ismert elvek alapján irányítja a csapatát.

Azt kívánom, hogy az összes Vas megyei kosárlabdában résztvevő szereplő – legyen az szurkoló, játékos, volt játékos, edző – jöjjön büszkén a meccsekre. Valamelyik klubnak felkerül a címerére a negyedik csillag, ez egy nemes, régi vetélkedésnek lesz az egyik állomása. Kívánom mindkét csapatnak és szurkolótábornak a legjobbat, valamint azt, hogy aki igazán megérdemli, az nyerje ezt a csillagot.

Külön gratulálok Gráczer Györgynek, aki már 42 éve áll a Falco élén, a csúcsok közelébe vezette a csapatot. Mindkét város, illetve a városok közvéleménye is a két klub mellett áll. Elképesztő kosárlabda láz van. Az első meccsen hazai győzelmet várok, hiszen a 3-1-gyel, a legjobb eredménnyel jutottak be a sárga-feketék, nem kellett 8 napot várni, de nem is kellett pályára lépniük vasárnap. Ez az első meccsen még számítani fog, nehéz a vasárnapi mérkőzésből egy szerdaiba belemenni, de ez később már nem lesz probléma."

Gráczer György interjú
Mészáros D. Zsolt

A két edző pedig így vélekedett a meccs előtt:

Konakov Milos - Falco KC
falcokc.com

Milos Konakov, Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely : Nagy a rivalizálás a két csapat között, biztosan nagy lesz az egymás elleni párharc a Körmenddel a fináléban. Nem számítok már különösen nagy meglepetésre egyik együttestől sem, véleményem szerint ez inkább az idegek harca lesz. Okosnak kell lennünk és labdabirtoklásról labdabirtoklásra kell játszanunk. Amikor augusztusban az első edzésre megérkeztem akkor az volt a célunk, hogy itt legyünk és boldog vagyok, hogy ez sikerült. Természetesen készen állunk és mindent ki fogunk adni magunkból, hogy 1-0-val kezdjük a döntőt.

Antonisz Konsztantinidesz - Egis Körmend
BB1.hu

Antonisz Konsztantinidesz, Egis Körmend : Nagyon boldogok és büszkék vagyunk arra, amit véghez vittünk ezidáig. Hatalmas kihívás áll előttünk, hiszen akár bajnokok is lehetünk. Minden lehetőséget meg fogunk ragadni, hogy ezt megcsináljuk. Persze ezúttal lesz a legnehezebb a dolgunk, nem lebecsülve sem az Oroszlányt, sem a Kecskemétet. Az elmúlt évek eredményeit tekintve Magyarország legjobb csapatával játszunk, a Falcóval. Egy minőségi, tapasztalt együttesről beszélünk, amelyet remek magyar és külföldi játékosok alkotnak. Ebben a szériában tökéletes meccseket kell játszanunk, hogy ha el akarjuk nyerni az aranyérmet. Nagyon tiszteljük az ellenfelünket, a Szombathelyt, Milos Konakovot és a játékosokat is, de minden lehetőséget meg kell ragadnunk. Sok képességünket megmutattuk már a szezon során, megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani mindegyik találkozón, legyen akár három, négy, vagy öt meccses a párharc, hogy az első helyen végezzünk. Az első meccsen általában a hazai csapaton van a nyomás, ebben az esetben a Falcón, de mivel a Szombathely sok kiélezett csatát megvívott már, ezért a játékosok tudják, hogyan kezeljék ezeket a helyzeteket és hogy hogyan reagáljanak az ilyen meccsekre. Éppen ezért nagyon-nagyon agresszívnak kell lennünk, elsősorban védekezésben, mert ha hátul nem leszünk jók, akkor nem lesz esélyünk. Ezután pedig meg kell találnunk az ellenfelünk védekezésbeli gyengepontjait. Remélem, hogy mindenki – ezalatt értve a játékosokat, a szurkolókat és a játékvezetőket – abszolút professzionálisan áll majd a mérkőzésekhez és akkor már csak élveznünk kell. Mindenki egy nagyon izgalmas döntőt akar látni, amely méltó a két klub történelméhez.

És innen nézzük, mi történt ma a pályán.

Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely – Egis Körmend 86-76 (16-13, 26-23, 22-22, 22-18)

Rájátszás, döntő, 1. mérkőzés

Szombathely, Arena Savaria

V.: Benczur Tamás, Papp Péter, Söjtöry Tamás Ferenc (dr. Gincsai János Péter)

Szombathely: Váradi 13/6, Somogyi 11, Benke 4, Golomán 10/6, Keller 2. Cserék: Perl 28/3, Clark 5/3, Kovács -, Barac 13, Hawkins -, Verasztó -, Sövegjártó -.

Körmend: Stokes 6, White 13/3, Martinez -, Szavics 3, Gordon 14. Cserék: Kiss 5/3, Takács -, Ferencz 12/6, Durázi 17/9, Henry 6.

Somogyi duplája indította a finálét, nem sokkal rá White egyenlített (2-2). Váradi harcolt ki két büntetőt, jól is célzott a vonal mögül, ezúttal Gordon tudott válaszolni a gyűrű alól. Vár lehetősége volt a piros-feketéknek arra, hogy az előnyt is magukhoz ragadják, végül egy kisebb gólcsend után Golomán zsákolt, aztán Váradi középtávolija hullott be (8-4). Több labdát is eladtak a körmendiek, de érdemben ezt nem tudta kihasználni a Falco. White egy szép duplával lopta a távolságot, majd Barac szerzett két büntetőt és bár hiába szórta el megint a játékszert a Körmend, nem tudta kihasználni a Szombathely, Ferencz pedig gyakorlatilag az első labdaérintéséből dobott egy triplát (10-9). Somogyi is pontosan célzott a büntetővonalról, ám Gordon teljesen üresen maradt a festékben a túloldalon (12-11). Energikusan, de sok hibával játszottak a felek, kiélezett volt az első negyed végjátéka is. 16-13.

Váradi elrepül
Mészáros D. Zsolt

Perl tudott csinálni egy 2+1-es akciót, ezzel pedig lendületbe jöttek a hazaiak, hamar át is lépték a húsz pontot, miközben körmendi oldalról nem érkezett kosár, időt kért Antonisz Konsztantinidesz (21-13). Meg is volt a hatása a kis szünetnek, ugyanis egyre jobb ritmusba kerültek a piros-feketék, vissza is jöttek négy pontra, ezúttal Milos Konakov hívta magához az övéit (24-20). Szép összjáték után ziccerezhetett Váradi, Stokes éppen mellőle dobott közelit (26-22). A körmendiek irányítója ezután két büntetőt is kihagyott, így nem tudott feljönni kettőre a vendég együttes, de Somogyi is csak az egyik megítélt dobását értékesítette (27-22). Kiss triplája akadt be a sarokból, ami későbbi videózás után kiderült, hogy csak kettes volt. Somogyi és Barac is eredményes tudott lenni, megint kezdett egy kisebb előnyt kiépíteni a Falco (31-24). Kiss ezúttal már ténylegesen triplát dobott, Golomán azonnal válaszolt, időt kértek a vendégek (34-27). Ferencz is egy távolit szerzett, ezzel megint elkezdett kapaszkodni a Körmend, a túloldalon viszont Benke jól büntetőzött (36-30). Érdemi változás a játék képét illetően már nem történt a félidőig, megőrizte előnyét a sárga-fekete alakulat. 42-36.

Keller bebújik
Mészáros D. Zsolt

Clark betörése célt ért a fordulás után, a légiós emberrel együtt juttatta gyűrűbe a labdát, majd egy gyorsindításos Keller-zsákolással meglett a közte tíz is (46-36). Perl is végig robogott a pályán, időt kért Antonisz Konsztantinidesz (48-36). Gordon pontjaival jött be újra tíz alá a Körmend, majd Durázi tudott eljutni a gyűrűig (48-41). Óriási volt a küzdelem a pályán, de emiatt több hiba is becsúszott mindkét oldalon. Perl 2+1-es akciójával újra meglett a közte tíz, ám Gordon nagyot zsákolt a visszatámadásnál (51-43). Stokes maradt lent egy ütközés után, csak segítséggel tudta elhagyni a pályát. Szavics büntette meg Perl eladott labdáját, feljött hatra a Körmend (51-45). Akárhányszor közelebb jöttek volna a vendégek, Perl előlépett, ő volt ezekben a percekben a mérleg nyelve (58-47). Ekkor jött egy fordulat a meccsbe, Durázi és Ferencz vették a hátukra a csapatukat, szinte a semmiből feljött háromra az Egis Körmend (58-55). Barac csinált egy szép centermunkát, ám Durázi nagyon elkapta a fonalat, a negyedik hármasát dobta (60-58). Az utolsó támadás a negyedben Váradira jött ki, aki faulttal együtt dobott be egy hármast, így csinálva egy négypontos akciót. 64-58.

Konakov magyaráz
Mészáros D. Zsolt

A záró etap is kapkodós játékkal indult, ám Perlre továbbra sem volt ellenszere a körmendieknek (69-59).White vitt végig egy akciót, Golomán két büntetővel reagált (71-61). hiába Ferencz betörése, Golomán egy triplát is dobott, őrizte kétszámjegyű előnyét a Szombathely (74-63). Egy kisebb összezördülés után White és Váradi kapott sportszerűtlent, de ez nem befolyásolta a meccs képét (76-65). Ferencz próbálta tartani a lelket az övéiben, ám Várai távolról talált be, ezzel elment tizenhárommal a Szombathely és már csak három perc maradt (82-69). Somogyi szerzett egy labdát és dobott belőle kosarat, ezzel pedig gyakorlatilag el is dőlt a találkozó. Egy küzdelmes, bursztolós meccsen harcolta ki a győzelmet a Falco, amely így 1-0-ás előnyre tett szert a fináléban a Körmenddel szemben. 86-76 - tudósít a BB1.hu .

Perl egyszerűen bedobja
Mészáros D. Zsolt

Rengeteg képünk van még, ha erre kattint, megnézheti a galériát.

Falco-Egis Körmend 2022.06.15.
Kép a képben, Barac az emeleten
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!