Szerdán megkezdődik a véresen komoly vasi kosárünnep

Egy kérdéssel csak: Falco negyedszer vagy Körmend negyedszer?
-----

Szerdán este hét órakor feldobják a labdát az Aréna Saváriában, amivel kezdetét veszi a magyar férfi kosárlabda bajnokság 2021/22-es szezonjának döntője két vasi csapattal. Az lesz a bajnok, aki háromszor le tudja győzni az ellenfelet, a küzdelem tehát lehet három-, négy- vagy akár ötmérkőzéses is, a szurkolók, legyenek akármely oldal hívei, tehát jól járnak.

Ilyen helyzetben és ilyen körülmények között utoljára három éve találkoztak a felek, és akkor – mint emlékezhetünk – a Körmendnél volt a pályaelőny, a Falco mégis 3:0-val abszolválta azt a párharcot.

Ez volt a csapat első bajnoki címe Gasper Okornnal, amit a járvány okozta egy év kihagyás után még eggyel megtoldott, akkor a Szolnok ellen. Most pedig, immár Milos Konakov irányításával készül begyűjteni a negyediket (az elsőt még 2008-ban Srecko Sekulovic kezei alatt szerezték, szintén a Körmend ellen).

Falco KC - Körmend 2022
Mészáros D. Zsolt

A Falco, immár így is mondható, az utóbbi fél évtized meghatározó magyar kosárlabda csapata, immár nemzetközi sikerekkel a háta mögött. A Körmendet pedig senkinek nem kell bemutatni.

Igaz, a piros-feketék utoljára 2003-ban ünnepelhettek bajnoki címet, viszont abból a csapatból még mindig maradt hírmondó, az akkor a pályája elején járó, most viszont már a vége felé tartó Ferencz Csaba, akinek biztosan jól esne, ha egy mostani bajnoki címmel keretbe tudná foglalni a pályafutását, amihez viszont a Falcónak is lesz egy-két szava.

És ezen a ponton máris elérkeztünk az esélyekhez, a párharc lehetséges kimeneteléhez, hogy arról kellene pár szót mondanunk, holott nem tudunk mást, mint ismételni magunkat.

A Falco ennek a bajnokságnak is úgy állt neki, mint annak egyik legnagyobb esélyese, és az őszön ennek megfelelően játszott is. Mégpedig annyira jól a hazai és nemzetközi meccseken is, hogy a hozzáértők minden idők legjobb Falcójáról beszéltek, ami sokakat meg is ihletett.

Tőrös Balázs, az ismert kosárlabda szakíró például a Falco-modell nyomában címmel készített kisfilmet a csapatról, s ha eddig ezt elmulasztotta volna, itt az idő, hogy megnézze, íme.

Ha pedig túljutott rajta, térjünk vissza a csapathoz újra, amely a nagy őszi menetelés után megtorpant, december eleje, közepe táján, a válogatott szünet után, és Golomán koronavírus-fertőzését követően – ami aztán a csapat több játékosán is végigsöpört – nem lelte meg korábbi önmagát, és úgy tűnik, nem is sikerült visszatalálnia ugyanoda, ahol az ősszel járt.

Ennek ellenére az alapszakaszt és a középszakaszt is toronymagasan nyerte a csapat, a playoffban pedig a Szeged ellen egyet döccenve, az Alba ellen azonban vérrel és verítékkel, óriásit küzdve jutott tovább a csapat. Nézzék meg az utolsó meccs összefoglalóját az eszement végjátékkal.

Ekkor viszont látszott, hogy valami gát átszakadt a csapatban, aminek lehet, a Körmend látja majd a kárát. És itt jutunk el a piros-feketékhez, akik döcögős kezdés után, bukdácsolva, de csak odaértek a középszakasz végén a harmadik helyre, a rájátszásban pedig az Oroszlányon simán – igaz, egy hazai vereséggel –, a Kecskemét ellenében viszont ötmeccses, hatalmas küzdelemmel jutottak túl.

Úgy is mondhatnánk, a Körmendnek a döntő már örömjáték, és egy felszabadultan játszó csapat mindenre képes lehet. Nem véletlenül nyilatkozta Antonis Constantinides vezetőedző, hogy meg akarják nyerni a bajnokságot.

Falco KC - Körmend 2022
Mészáros D. Zsolt

Ehhez a Falcónak is lesz egy két szava azonban, mert emlékezhetünk, amikor Garper Okorn az első, és épp a Körmend ellen megnyert bajnokság után azt mondta, ezért dolgoztunk egész évben, és ezt még nagyon sokszor szeretnénk átélni. Vele még egyszer megvolt, Konakovval azonban ez lehet az első, összességében a negyedik.

Ahogyan Körmendnek is, vélhetően tehát hatalmas csata várható. Annyit még, hogy a Falco – bár háromszoros bajnok –, de egyszer sem ünnepelhetett hazai pályán. Most erre itt a lehetősége, amit két esetben tud megtenni: ha három-nullra, vagy három-kettőre nyer. Döntsék el, önök melyiket szeretnék.

Addig is itt a döntő menetrendje.

1. mérkőzés:

június 15., szerda

Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely – Egis Körmend, 19:00

2. mérkőzés:

június 18., szombat

Egis Körmend – Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely, 15:15

3. mérkőzés:

június 21., kedd

Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely – Egis Körmend, 18:30

4. mérkőzés:

június 24., péntek

Egis Körmend – Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely, 18:30

5. mérkőzés:

június 26., vasárnap

Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely – Egis Körmend, 18:30

Emlékidézőnek, vagy ráhangolódásnak, ha van idejük és kedvük, megnézhetik újra, hogyan nyert bajnokságot a Falco Körmenden három éve.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!