Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Újra bajnok lesz a Falco?

Egy kis szünet van a zaklatott bajnokságban, tehát visszanézünk és előre is tekintünk kicsit.
-----

Ilyen sem volt még a történelemben, hogy lassan február közepe lesz, de ebben a bajnokságban nem volt még vasi klasszikus, azaz, Falco-Körmend derbi, ami pedig a kosárlabda barátoknak maga az ünnep olykor horrorba ojtva. Nem kell azonban sokáig várni rá, a jelenlegi kiírás szerint március 2-án lesz az első Körmenden, majd 13-án már Szombathelyen, valószínűleg mindkettő nézők nélkül, s ezzel el is érkeztünk oda, ami miatt ez a bajnokság – de az egész életünk is – különös, és ez a járvány.

Amikor nyáron elkezdődött a csapat összerakása, úgy tűnt, normális mederben halad majd minden, s amikor kiderült az az elismerés, hogy a Falco alanyi jogon a BL főtábláján szerepelhet, az igazolások olyan irányt vettek, hogy a csapat továbbjusson a csoportból, a bajnokságban pedig őrizze meg a bajnoki címet, amelynek még birtokosa, holott egy teljes év kiesett. A 2019/20-as bajnokság ugyanis tavaly félbe szakadt, az MKOSZ bajnokot nem hirdetett, így csöndben megjegyezzük, nagy valószínűséggel egy bajnoki címet elvett Szombathelytől, mert a leálláskor a Falco 18/3-as győzelem vereség mutatóval vezette a tabellát.

Anderson visszatértét sokan várják.
Mészáros D. Zsolt

De ez már a múlt. A 2020/21-es bajnokságra alaposan átalakult a csapat, a felnőtt, meghatározó magból Váradi, Perl, Benke és Lake maradt, köréjük kellett olyan játékosokat találni, akik a kettős célt – BL továbbjutás, bajnoki cím megvédése – teljesíteni tudhatják. Érkezett Anderson, visszajött az utolsó bajnoki döntő MVP-je, Bruinsma, a nagy öreg Milosevics, és Searcy, a fiatalszabály miatt pedig Doktor és Kovács. Az élet pedig úgy hozta, hogy ez a keret egy meccsen sem tudott kompletten pályára lépni sérülések és a járvány miatt.

És menet közben alaposan át is alakult. Searcy helyére érkezett a már régóta a Falco felé kacsintgató Keller Ákos, Milosevics – belátva, hogy ezt a szintet már nem bírja – befejezte, őt Barac váltotta, így alakult ki a végleges keret, amely együtt még szintén nem tudott bemutatkozni, nem véletlenül nyilatkozta azt Gaper Okorn vezetőedző a legutóbbi, Pécs elleni győzelem után, hogy „Egy kívánságom van csak, hogy legyen olyan időszak, amikor mindenki egészséges és a teljes Falco megmutathatja, mit is tud.”

Erre mi is várunk, hogy összeálljanak a mozaikdarabkák, és kijöjjön a nagy egész, mert vannak nagyon biztató jelek. Az a jövő, most viszont visszanézünk, elsőként a BL-re, amely úgy okozott csalódást, hogy mégsem okozott egészen azt. 3/3-as győzelem-vereség mutatóval ötven százalékos teljesítménnyel a csapat szó szerint az utolsó pillanatig közel állt ahhoz, hogy tovább jusson a csoportból, ahol a lengyel Lublint oda-vissza, a Zaragozát itthon verte a csapat, csak az orosz Novgorod ellen vérzett el kétszer minimális különbséggel, s úgy, hogy Zoran Lukic , az orosz csapat edzője ezt nyilatkozta: „A Falco talán jobban megérdemelte volna a győzelmet, a szombathelyi játékosok sokkal jobban akarták ezt a mérkőzést. Ott lenne a helyük a TOP 16 között, de egy ilyen ki-ki mérkőzésen apróságok döntöttek.”

Kosárlabda tabella
nyugat

Sovány vigasz, de majd jövőre. Igen ám, de addig és ahhoz meg kellene nyerni a bajnokságot. Ebben jelenleg 14/3- as győzelem vereség mutatóval vezeti a csapat a tabellát, és még kilenc meccs van hátra az alapszakaszból. Ennek a bajnokságnak a járvány miatt az is a különlegessége, hogy a szokásos úgynevezett középszakasz elmarad, a Falco március 27-én az Alba ellen lép utoljára pályára az alapszakaszban, és egyből következik a rájátszás, amely már a közvetlen út a bajnoki cím megvédéséhez, amelyben a legnagyobb ellenfélnek jelenleg az a Szolnok tűnik, amelyik épp elvette a csapat hazai bajnoki veretlenségét, amely már másfél éve tartott.

Előtte azonban – áprilisban – lesz a Magyar Kupa nyolcas döntője, ami újabb kihívás és feladat, mert ugyan a Falco már kétszeres magyar bajnok, a kupát viszont még egyszer sem nyerte meg. Itt az idő. Úgy tűnik, erre a kettős feladatra alkalmas is a keret, amely most a sűrű program miatt egyhetes pihenőt kapott, kivéve a válogatottakat – Váradi, Perl, Benke, Keller –, akik ezalatt Kijevbe utaznak, ahol öt nap alatt négy Eb selejtező meccset játszanak. Ha egyet nyernek, már ott vannak az Eb döntőjében, ami hatalmas szó, főleg négy szombathelyivel a fedélzeten, ami még nagyobb.

Mágia és ráolvasás
Mészáros D. Zsolt

S itt érkeztünk el a címbéli kérdéshez, hogy újra bajnok lesz-e a Falco? Persze, vágja rá a szívünk a választ azt is tudva, hogy ez a csapat magasan a magyar mezőny fölé nő. Nem véletlenül nyilatkozta Forray Gábor , annak az Albának az edzője, amelyik a kezdetekkor még vetélytársnak tűnt: „Nagyon nagy különbség volt a két csapat ritmusa között. Gratulálok a hazai csapatnak, és szeretném megköszönni, hogy megmutatták, milyen minőségben lehet játszani. Mi ide szeretnénk eljutni a szezon végére.”

Mi pedig már ott vagyunk. Jó ezt tudni.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!