Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Újra bajnok lesz a Falco?

Egy kis szünet van a zaklatott bajnokságban, tehát visszanézünk és előre is tekintünk kicsit.
-----

Ilyen sem volt még a történelemben, hogy lassan február közepe lesz, de ebben a bajnokságban nem volt még vasi klasszikus, azaz, Falco-Körmend derbi, ami pedig a kosárlabda barátoknak maga az ünnep olykor horrorba ojtva. Nem kell azonban sokáig várni rá, a jelenlegi kiírás szerint március 2-án lesz az első Körmenden, majd 13-án már Szombathelyen, valószínűleg mindkettő nézők nélkül, s ezzel el is érkeztünk oda, ami miatt ez a bajnokság – de az egész életünk is – különös, és ez a járvány.

Amikor nyáron elkezdődött a csapat összerakása, úgy tűnt, normális mederben halad majd minden, s amikor kiderült az az elismerés, hogy a Falco alanyi jogon a BL főtábláján szerepelhet, az igazolások olyan irányt vettek, hogy a csapat továbbjusson a csoportból, a bajnokságban pedig őrizze meg a bajnoki címet, amelynek még birtokosa, holott egy teljes év kiesett. A 2019/20-as bajnokság ugyanis tavaly félbe szakadt, az MKOSZ bajnokot nem hirdetett, így csöndben megjegyezzük, nagy valószínűséggel egy bajnoki címet elvett Szombathelytől, mert a leálláskor a Falco 18/3-as győzelem vereség mutatóval vezette a tabellát.

Anderson visszatértét sokan várják.
Mészáros D. Zsolt

De ez már a múlt. A 2020/21-es bajnokságra alaposan átalakult a csapat, a felnőtt, meghatározó magból Váradi, Perl, Benke és Lake maradt, köréjük kellett olyan játékosokat találni, akik a kettős célt – BL továbbjutás, bajnoki cím megvédése – teljesíteni tudhatják. Érkezett Anderson, visszajött az utolsó bajnoki döntő MVP-je, Bruinsma, a nagy öreg Milosevics, és Searcy, a fiatalszabály miatt pedig Doktor és Kovács. Az élet pedig úgy hozta, hogy ez a keret egy meccsen sem tudott kompletten pályára lépni sérülések és a járvány miatt.

És menet közben alaposan át is alakult. Searcy helyére érkezett a már régóta a Falco felé kacsintgató Keller Ákos, Milosevics – belátva, hogy ezt a szintet már nem bírja – befejezte, őt Barac váltotta, így alakult ki a végleges keret, amely együtt még szintén nem tudott bemutatkozni, nem véletlenül nyilatkozta azt Gaper Okorn vezetőedző a legutóbbi, Pécs elleni győzelem után, hogy „Egy kívánságom van csak, hogy legyen olyan időszak, amikor mindenki egészséges és a teljes Falco megmutathatja, mit is tud.”

Erre mi is várunk, hogy összeálljanak a mozaikdarabkák, és kijöjjön a nagy egész, mert vannak nagyon biztató jelek. Az a jövő, most viszont visszanézünk, elsőként a BL-re, amely úgy okozott csalódást, hogy mégsem okozott egészen azt. 3/3-as győzelem-vereség mutatóval ötven százalékos teljesítménnyel a csapat szó szerint az utolsó pillanatig közel állt ahhoz, hogy tovább jusson a csoportból, ahol a lengyel Lublint oda-vissza, a Zaragozát itthon verte a csapat, csak az orosz Novgorod ellen vérzett el kétszer minimális különbséggel, s úgy, hogy Zoran Lukic , az orosz csapat edzője ezt nyilatkozta: „A Falco talán jobban megérdemelte volna a győzelmet, a szombathelyi játékosok sokkal jobban akarták ezt a mérkőzést. Ott lenne a helyük a TOP 16 között, de egy ilyen ki-ki mérkőzésen apróságok döntöttek.”

Kosárlabda tabella
nyugat

Sovány vigasz, de majd jövőre. Igen ám, de addig és ahhoz meg kellene nyerni a bajnokságot. Ebben jelenleg 14/3- as győzelem vereség mutatóval vezeti a csapat a tabellát, és még kilenc meccs van hátra az alapszakaszból. Ennek a bajnokságnak a járvány miatt az is a különlegessége, hogy a szokásos úgynevezett középszakasz elmarad, a Falco március 27-én az Alba ellen lép utoljára pályára az alapszakaszban, és egyből következik a rájátszás, amely már a közvetlen út a bajnoki cím megvédéséhez, amelyben a legnagyobb ellenfélnek jelenleg az a Szolnok tűnik, amelyik épp elvette a csapat hazai bajnoki veretlenségét, amely már másfél éve tartott.

Előtte azonban – áprilisban – lesz a Magyar Kupa nyolcas döntője, ami újabb kihívás és feladat, mert ugyan a Falco már kétszeres magyar bajnok, a kupát viszont még egyszer sem nyerte meg. Itt az idő. Úgy tűnik, erre a kettős feladatra alkalmas is a keret, amely most a sűrű program miatt egyhetes pihenőt kapott, kivéve a válogatottakat – Váradi, Perl, Benke, Keller –, akik ezalatt Kijevbe utaznak, ahol öt nap alatt négy Eb selejtező meccset játszanak. Ha egyet nyernek, már ott vannak az Eb döntőjében, ami hatalmas szó, főleg négy szombathelyivel a fedélzeten, ami még nagyobb.

Mágia és ráolvasás
Mészáros D. Zsolt

S itt érkeztünk el a címbéli kérdéshez, hogy újra bajnok lesz-e a Falco? Persze, vágja rá a szívünk a választ azt is tudva, hogy ez a csapat magasan a magyar mezőny fölé nő. Nem véletlenül nyilatkozta Forray Gábor , annak az Albának az edzője, amelyik a kezdetekkor még vetélytársnak tűnt: „Nagyon nagy különbség volt a két csapat ritmusa között. Gratulálok a hazai csapatnak, és szeretném megköszönni, hogy megmutatták, milyen minőségben lehet játszani. Mi ide szeretnénk eljutni a szezon végére.”

Mi pedig már ott vagyunk. Jó ezt tudni.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!