Újabb szenzáció: Athénban is győzött a Falco

Ezzel a BL csoport élére ugrott, és a saját kezében van a sorsa az egyenes ágon való továbbjutáshoz. A csoport másik mérkőzésén a Treviso 74-71-re kikapott a Riga otthonában.
-----

A Bajnokok Ligája D-csoportjának 5. fordulójában a Falco KC Szombathely csapata az AEK Athén otthonába látogatott. A vasiak abban a tudatban léptek pályára, hogy egy esetleges győzelemmel biztosan továbbjutnak a kvartettből és legrosszabb esetben is egy playoff keretében esélyt kapnak kivívni a következő csoportkört. A találkozó előtt a tragikus hirtelenséggel elhunyt, a két csapat szombathelyi meccsén még pályára lépő Stevan Jelovac mezét visszavonultatták.

Vaulet első próbálkozása lejött a gyűrűről, de aztán egy szerzett labda után ő szerezte meg a mérkőzés első kosarát, kisvártatva Benke egy triplával válaszolt (2-3). Váradi is jól célzott kintről, de Hummer is távolról talált be a visszatámadásnál (5-6). Golomán szépen látta meg a rést, amiből zsákolt is egy nagyot, aztán Benke is sikeresen fejezett be egy betörést, kezdtek meglépni a szombathelyiek (5-10). A padról Perl Zoltán is jól szállt be, Barac kosara után pedig már időt is kértek a görögök (7-16). Kicsit alábbhagytak a pontszerzéssel a felek – pontosabban a Falco, az Athénnak eddig sem annyira ment a negyedben –, de így is sikerült tíz fölé hizlalni az előnyüket a vendégeknek egy huszáros hajrával az utolsó húsz másodpercben. 15-26.

Barac eladott labdája után Mavroeidis tett vissza egy támadólepattanót, majd Pappas is hozzátett kettőt, ami után technikai hibát kapott reklamálásért. Keller ütött oda Angolának egy triplakísérlet közben, ezzel pedig már 7-0-nál tartott a negyedben az AEK és feljött négyre (22-26). Rengeteget hibáztak támadásban a szombathelyiek ezekben a percekben, időt kért Milos Konakov. Két hazai büntetővel folytatódott a találkozó, háromra olvadt a vendég előny. Hosszú percek után Kellernek sikerült a gyűrűbe találnia, miközben faultolták is, értékesítette a ráadást is (23-29). Alábbhagyott a görög lendület, miközben Keller Váradi passzából zsákolt egy nagyot, ezúttal a hazaiaknak kellett időt kérni (25-31). Somogyi harcolt ki egy támadóhibát, amiből Benke dobott kosarat, megint kezdett ellépni a Falco. Olyannyira, hogy már tizenkettővel is ment a csapat, de ezúttal a hazaiaknak sikerült jobban a szünet előtti hajrá. 38-42.

AEK-Falco
blc.com

A fordulás után Perl dobott egy szép ziccert, amivel meg is jött a lendülete a vasiaknak, egy 7-0-ás futás után tizenegyre hívott az előnyük (38-49). Egy időkéréssel sikerült megtörni a szombathelyi rohanást a görögöknek, akik visszajöttek tízen belülre, majd Váradi adott egy gyönyörű labdát Perlnek, aztán a hátvéd egymaga oldott meg egy helyzetet, megint visszaállt a kétszámjegyű különbség (42-55). Angola csinált egy 2+1-es akciót, a nagyobb problémát az jelentette, hogy Golománnak ez volt a negyedik személyi hibája, le is kellett ülnie. Villámgyorsan ötre olvadt a vendég előny, magához kellett hívnia a fiúkat Milos Konakovnak (50-55). Tovább nyomott az AEK, volt már egy is közte, amikor egy lélektanilag nagyon fontos kosár érkezett Baractól, ráadásul oda is ütöttek neki, bement a plusz egy is (55-59). Az utolsó percekben felváltva jöttek a kosarak, 61-65-ről várhatták a záró negyedet a felek.

Egy eladott labdából Hummer zsákolt, Barac azonnal válaszolt. Rengeteg támadólepattanót szedtek a görögök, kosár lett a jutalmuk, de fordítani egyelőre nem tudtak, hiába volt meg a lehetőségük rá (66-67). Olyannyira nem, hogy Boris Barac a lehető legjobbkor dobott egy hármast, majd Keller ziccerezhetett egy szerzett labdából (66-72). Megint eladták a labdát a hazaiak, ezúttal Benke robogott végig a pályán, villámgyorsan nyolcra hízott a szombathelyi előny (66-74). Griffin triplája hullott be öt perc volt hátra (69-74). Váradi újabb nagy labdát adott, Barac szerzett két pontot, míg a túloldalon Benke ütött oda Angolának triplakísérlet közben. A játékos viszont kettőt is kihagyott, miközben a túloldalon Barac óriásit küzdve tett hozzá még kettőt (70-78). Keller Ákos kipontozódott, hattal ment a Szombathely két és fél perccel a vége előtt. Perl hármasa lejött, Angola próbálkozása bement, újra csak három volt közte (75-78). Váradi nagyon fontos távolit dobott, ez volt az ötödik neki, ezúttal viszont Angola helyzete kimaradt (75-81). Másfél perc maradt. Hiába Hummer ziccere, Váradi egyszerűen megállíthatatlan volt ma, újabb trojkát süllyesztett el, 51 másodperccel a vége előtt héttel ment a Szombathely (77-84). Griffin gyorsan a helyére küldött egy hármast, majd Clark és Hummer kosarai következtek (82-86). Perl állhatott a vonalra 19 másodperccel a vége előtt, de csak az elsőt dobta be (82-87). Visszaszedték a támadólepattanójukat a görögök, majd Pappasnak ütött oda Clark, de ő is csak 50%-kal célzott. Perl zsákolt a túloldalon, ezzel pedig el is dőlt a mérkőzés. A Falco KC Szombathely óriásit játszva legyőzte az AEK Athént idegenben és óriási lépést tett a csoportelsőség felé. 83-89.

A csoport másik mérkőzésén a Treviso 74-71-re kikapott a Riga otthonában, ami azt jelenti, hogy ha a Falco hazai pályán megveri a letteket, akkor csoportelsőként jut tovább, így nem kell selejtezőt játszania, hanem egyenes ágon jut a legjobb 16 közé – tudósít a BB1.hu.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!