Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombaton Körmend-Falco, a zárt kapus klasszikus

2019 decembere óta először találkozik a két vasi kosárlabdacsapat.
-----

Békeidőkben ilyenkor már azon háborognának a szombathelyi szurkolók, hogy miért csak ötszáz jegyet kaptak a vasi El Clásicóra, ami azóta viseli ezt a nevet, amióta a Falco vetélytársává vált a Körmendnek a magyar kosárlabdázás első osztályában. Ennek már közel harminc éve, úgyhogy egy Körmend-Falco, vagy épp fordított pályaválasztással Falco-Körmend a kosárlabda ünnepe Vas megyében, és ez akkor is igaz, ha most a járványhelyzet miatt zárt kapus lesz a derbi. Ez nem csak a szurkolóknak, a játékosoknak is nagyon rossz, egy játékos számára, aki hozzá szokott a szurkolói hangzavarhoz, nincs kiábrándítóbb, mint amikor meccs közben a cipők nyikorgásától hangos a csarnok.

De ez egy ilyen év. Szóval utoljára 2019-ben találkozott a két csapat, amely előtt Gasper Okorn, a csapat vezetőedzője azt nyilatkozta Jön a szezon első Körmend-Falcója 2019. December 13. 21:53 : „Jön a helyi derbi, nincs kérdés, nincs mellébeszélés, itt nyerni kell. Vas megyében ez az El Clásico, ilyenkor nincsenek esélyesek, nem számít a papírforma, minden nyitott. Normálisan edzettünk az elmúlt napokban, felkészültünk becsülettel, készen állunk, megpróbálunk minden tőlünk telhetőt. Egészségesek vagyunk, nagyon várjuk már a meccset.” - Nos, ebből most is minden igaz, kivéve a normálisan edzettünk kitételt, a csapat ugyanis sérülésekkel küzdött, olyannyira, hogy tíz nappal ezelőtt a mindig mérsékelt Okorn kifakadt, hogy ebben a bajnokságban még soha nem álltak ki teljes csapattal egy meccsre.

Vajon milyen arcát mutatja a csapata?
Mészáros D. Zsolt

Hogy ez szombaton így lesz-e, nem tudható még a Falco rotációjából az elmúlt meccseken két alapember, Benke és Bruinsma is hiányzott, mégpedig nagyon. Nem csak emiatt, de talán éppen ezért kapott ki a csapat itthon a Pakstól, és Debrecenben is, amivel jelenleg lecsúsztak a listavezető pozícióból, amit lesz mód visszaszerezni, csak rá kell lépni újra a győzelem útjára, ami kedden, Kecskeméten már megtörtént, a Körmend azonban keményebb dió lesz annak ellenére, hogy nem kevés problémával küzdenek arrafelé sem, aminek edzőváltás lett a vége. Visszatért Antonis Constantidines a kispadra, ahol egy ZTE elleni győzelemmel mutatkozott be, a Falco elleni meccsről pedig ezt nyilatkozta a klub honlapjának :

„A Falco elleni meccs mindig különleges mindkét fél számára. A magyar bajnokság egyik legnagyobb csatájáról beszélünk, amire mi különösen mentálisan igyekszünk felkészülni, hiszen mindenki tudja, mit jelent ez meccs a Falco ellen. Ugyanakkor arra is gondolnunk kell, hogy a szombati eredmény mennyire fontos a mi számunkra! Mert egy újabb győzelemmel sokat javíthatunk a saját esélyeinken a rájátszásban. Általában a Falco és a mi csapatunk nem szokott ennyire távol állni egymástól a tabellán, de történt, ami történt. Szerdától, a Zalaegerszeg legyőzésétől új korszak kezdődött a játékosaim számára. Új fejezetet nyitottunk a fejekben is, és minden tudásunkat ki fogjuk vinni a pályára szombaton, hogy győzzünk a Falco ellen.”

A Körmendnek valóban égető szüksége van a győzelemre ahhoz, hogy a rájátszásba jusson, így vélhetőleg mindent meg is tesznek érte, de a szombathelyiekkel sincs ez másként. Kálmán László, a csapat legendája nyilatkozta az esélyekről: „A Falco most nincs a legjobb formájában. Több problémával küzdenek a csapaton belül, vannak hiányzóik, bizonyos játékosok nem kellő önbizalommal lépnek a pályára. Váradi és Perl szombathelyi kötődésűként tudja, hogy mit jelentene Szombathely számára egy győzelem a Körmend ellen. Mindketten nagyon motiváltak lesznek, az ő semlegesítésük lesz a kulcs. A palánk alatt szerintem kiegyenlített a párharc, a fiatalposzton erősebbnek érzem a vendégeket.

A legenda szerint
Vágvölgyi Bálint

Nem tudom, hogy Benke pályára lép-e, de ettől függetlenül is erősebb a magyar magja a szombathelyieknek, de ezt a pályán bizonyítani is kell. Mostanában nagyon sok könnyű kosarat engednek az ellenfélnek, ezen gyökeresen változtatniuk kell. Anderson kezd magára találni és hasznosan játszik, bár nem csillogtat meg olyan erényeket, amiért idehozták. Védekezésben van egy kis űr mögötte, őt mindig valahova el kell dugni, vagy olyan játékost kell vele fogatni, aki nem a legponterősebb. Azért érzem a Falcót az esélyesebbnek, mert lényegében minden posztra van válasza. Kiélezett meccs lesz, nehéz jóslásokba bocsátkozni, de szerintem a vendégek behúzzák ezt a rangadót.”

A meccs szombaton este hat órakor kezdődik, szinte már természetesen tévés közvetítés nélkül. Tőlünk viszont azonnal megtudják az eredményt. Addig is, ha valaki nosztalgiázni szeretne, nézze meg a 2019-es bajnoki döntő harmadik, körmendi meccsét, és reméljen ilyet holnapra is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra