Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombaton este indul a kosárlabda bajnokság döntője

Az első felvonás Szolnokon lesz. Van miért visszavágni, hiszen, amikor legutóbb, még a 2017/18-as fináléban a két csapat találkozott, a Szolnok lett a bajnok.
-----

A Szeged elleni 3:1-re behúzott elődöntő után holnap este kezdetét veszi a 2020/21-es kosárlabda bajnokság három győzelemig tartó döntője a Falco és a Szolnok között. S bár a Falco a címvédő, mégis van miért visszavágni, hiszen, amikor legutóbb, még a 2017/18-as fináléban a két csapat találkozott, a Szolnok lett a bajnok egy emlékezetes párharcban.

Ezután 2019-ben a Falco megszerezte második bajnoki címét a Körmend ellen, 2020-ban pedig a járvány miatt félbeszakadt a bajnokság, megfosztva ezzel a szombathelyieket címük megvédésének lehetőségétől, amire pedig jó esélyük volt.

Gráczer Györggyel, a klub ügyvezetőjével Gráczer György közel negyven éve a Falcóval kel és fekszik April 24. 15:19 készítettünk nemrég egy interjút, ahol a tavalyi csalódásra rákérdezve az idei évről és esélyekről a következőket mondta: „A csapat idén úgy lett összeállítva, ha tavaly a Covid elvette a bajnoki címet, akkor ezt idén mindenképpen szerezze meg. Nyilvánvaló, hogyha ezt leírtuk, akkor nem biztos, hogy így is fog történni, mert bármi közbejöhet, de ez a csapat képes arra, hogy megszerezze a bajnoki címet. De az is benne van természetesen, hogy nem sikerül.”

Ilyen volt két éve
Németh Richard

De miért ne sikerülne, tesszük hozzá mi, hiszen a Magyar Kupa elődöntőjében épp a Szolnokot verte magabiztosan a Falco. Viszont a bajnokságban kétszer is kikapott tőle, s éppen emiatt zárta az alapszakaszt az első helyen az alföldi alakulat, míg viszont a Falco lett a második, így a bajnoki döntőben a Szolnoknál van a pályaelőny. Leegyszerűsítve a dolgokat, elég Szolnokon csak egyszer nyerni, egyszer viszont mindenképpen muszáj, és erre holnap itt is a nagy lehetőség.

Ez azért is történhet meg, mert a csapatot harmadik éve edző Gasper Okorn működéséből és munkájából kitetszik, valahogyan mindig sikerül neki a kosárlabdás körökben örök igazságként emlegetett formaidőzítést végrehajtania, miszerint akkor kell jól játszani, amikor elolvad a hó.

Ezt a csapat akkor is bizonyította, amikor legutóbb bajnok lett, és ebben a szezonban is egyre jobbnak tűnik, ahogyan tavaszodik és melegszik az idő. Benke Szilárd is azt nyilatkozta a klub honlapjának a döntő előtt, hogy „Ezért küzdöttünk egész évben, hogy itt lehessünk a bajnoki döntőben. Úgy érzem, maradt még a tankban egy utolsó nagy dobásra. Ez a döntő, nem kell tartalékolni, maximálisra kell feltekerni a fordulatszámot és élvezni a játékot.”

És miért ne lehetne most is
Mészáros D. Zsolt

Erre a Szolnok ellen már csak azért is jó esély van, mert a bajnokságban elszenvedett két vereség során nem volt teljes a csapat, míg viszont a kupadöntőben igen. Ebből viszont messzemenő következtetéseket levonni nem szabad, hiszen miden meccs más és más. És főleg, most sem teljes a Falco kerete, mert Lake térdoperáció miatt kiesett a rotációból. Igaz, az egész rájátszásban hiányzott, és mégis viszonylag meggyőzően – egy szegedi vereséggel – jutott a döntőbe a Falco.

Ennek a menetrendje pedig a következő (minden meccset közvetít az M4):

május 15., szombat, 18:45: Szolnok-Falco

• május 18., kedd, 20:15: Falco-Szolnok

• május 21., péntek, 15:30: Szolnok-Falco

Ha szükséges:

• május 24., hétfő, 20:00: Falco-Szolnok

• május 26., szerda, 20:00: Szolnok-Falco

Gasper Okorn nyilatkozta a BB1.hu-nak :

Meglehet a második
Mészáros D. Zsolt

"Az biztos, hogy minden mérkőzés egy más történet lesz, ez így szokott lenni a döntőben. Lépésről-lépésre akarunk haladni. Nagyon boldogok és izgatottak vagyunk, hogy döntőt játszhatunk, nehéz utunk volt idáig. Jól ismerjük már egymást a Szolnokkal, nagyon remélem, hogy ez egy igazi sportcsata lesz, ahol mindenki kezelni tudja majd az érzelmeit. Megmutattuk már, hogy jelen pillanatban ez a két csapat a legjobb Magyarországon. Úgy gondolom, hogy most nincs akkora nyomás rajtunk, mint ahogy volt a negyeddöntőben és az elődöntőben. A Szolnok az esélyes, a Szolnok az alapszakaszgyőztes, szóval most talán egy kicsit kisebb lesz rajtunk a teher. A szezonunk eddig jól sikerült, megnyertük a Magyar Kupát és jól szerepeltünk a Bajnokok Ligájában. Készen állunk, lépésről-lépésre akarunk haladni. Természetesen a Szolnok és a Falco is győzni akar, de mi mindent megfogunk tenni, hogy megvédjük a 2019-es bajnoki címünket. Volt pár kisebb problémánk az elődöntőket követően, de a játékosok most már rendben vannak, készen állnak a találkozóra."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra