Szombaton este az Arénában megkezdődik a kosárlabda bajnokság döntője

A Falco hatodszor, egyhuzamban ötödször lehet bajnok – a Szolnok az ellenfél.

Mivel a közszolgálati televízió műsorra tűzi, sajátos időben, este háromnegyed nyolckor kezdődik szombaton az Arénában a 2023/24-es kosárlabda bajnokság fináléja. A három győzelemig tartó döntőben a Szolnok lesz a Falco ellenfele.

A szombathelyiek vidéki csapatként már tavaly csúcsot döntöttek, amikor egymás után negyedszer lettek bajnokok. Ezt toldhatják meg most egy újabb trófeával. Nem lesz egyszerű, hiszen a meglepetésre a döntőbe kerülő Szolnok erős ellenfélnek tűnik.

A Tisza-partiak bajnokság közben edzőt és légiósokat is cseréltek, s onnantól fogva magukra találtak olyannyira, hogy a magyar kupát meg is nyerték, a bajnokság elődöntőjében pedig a náluk magasabbra kvalifikált Albát verték ki 3:1-re, ami nagy fegyvertény.

Falco kc - NHSZ-Szolnoki Olajbányász 2024
Mészáros D. Zsolt

Ha lehet ilyet mondani, a Falco a rájátszásban eddig jószerével meg sem izzadt, a Honvédot és a ZTE-t is három nullára verte olyan fölénnyel, ami egyedülálló nem csak a klub, de a magyar bajnokság történetében is.

S amíg a rájátszás előtt azért kellett fohászkodnunk, hogy a csapat visszanyerje az év eleji válogatott szünet előtti formáját, amely zsinórban tizenhét győzelmet eredményezett, most azért kell izgulnunk, hogy amit a rájátszásban megtalált, azt meg is tartsa.

Az alapszakaszban természetesen kétszer találkoztak a felek, a 10. fordulóban a Falco Szolnokon nyert 85-69-re, a 23. fordulóban pedig hazai pályán győzött a címvédő, 88-75 arányban. Itt a hazai meccs összefoglalója:

Nem tudható egyébként, a Honvéd és a ZTE jelenlegi játéktudása hogyan viszonylik a mostani Szolnokéhoz, de nagy valószínűséggel ezeken a meccseken nem láthatunk olyan szombathelyi „mészárlást”, mint azokon. A papírforma ennek ellenére szombathelyi győzelmet ígér.

Így gondolja ezt Kálmán László, a Falco ikonja is, aki a BB1-nek a következőképpen ecsetelte az esélyeket:

„A Szolnok meglepetésre jutott be a döntőbe, de teljesen megérdemelten. Azt a fegyvert tudta az Olaj az Albacomp ellen fordítani, amivel a fehérváriak a szezon során rengeteg meccset tudtak megnyerni. Nagyon jó átmeneti játékot játszottak, a játékosok lehet látni, hogy csapatként együttműködtek. jól ment előre a labda az első harmadba és nagyon sok könnyű kosarat szereztek,úgyhogy szerintem ez volt a kulcs, amellett, hogy bebizonyosodott amit vártunk, Oliver Vidin sokkal mélyebb rotációval dolgozhatott, mint Alejandro Zubillaga.

Kálmán László marad a Falco edzője
Vágvölgyi Bálint

A Falco elleni párharc egy teljesen más tészta lesz, ha sikerül nekik hasonló ritmusos kosárlabdát játszani, akkor lehet esélye egy-egy mérkőzésen a Szolnoknak, viszont ha a címvédő öt az öt elleni játékra tudja kényszeríteni őket, akkor nagy bajba kerülhetnek, a Falco felállt védelme egész évben remekül működött.

A szombathelyiek nagyon magabiztosan jutottak be a döntőbe, két 3-0-s párharcot produkáltak, bizonyítva ezzel azt, hogy kijöttek abból a gödörből, ahova az alapszakasz végén és a Magyar Kupában kerültek. Nem kérdés, hogy ők a döntő esélyesei, náluk játszik a bajnokság legjobb játékosa Perl Zoltán személyében. Szívesen néznék egy öt meccses párharcot, de szerintem nem ez a realitás. A Falco a jobb csapat, kíváncsi vagyok, hogy az Olaj mekkora ellenállást tud kifejteni, bár 3-0-t tippelek, de nem lepne meg, ha több mérkőzés is szoros lenne.”

A próféta szóljon belőle. Ha minden Kálmán jóslata – és a vágyaink – szerint alakul, akkor jövő pénteken Szombathelyen lehet az újabb bajnokavatás. Addig azonban sok víz lefolyik a Perinten, Gyöngyösön és a Tiszán, az első lépcsőfok azonban a szombati első meccs. Jó szurkolást.

Addig is nézzék meg a tavalyi döntő ötödik meccsének összefoglalóját, mintegy ráhangolódásképpen:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!