Hirdetés
Hirdetés

Kálmán László elmondta, mi a titka a jó büntetőzésnek

Meccsen 21/21, edzésen 201/201 volt a rekordja.
Hirdetés

Tizenhét forduló után mindenféle túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a szezon meglepetéscsapata a JP Auto-Jászberényi KSE. A kék-fehérek tizenkét győzelemmel és öt vereséggel, az Egis Körmenddel holtversenyben, a második-harmadik helyről követik a bajnoki címvédő Szolnokot a tabellán.

A sikerekből alaposan kiveszi a részét a gárda szerb erőcsatára, Nemanja Alekszandrov, aki eddig 35.5 perc alatt 15.2 pontot, 5.1 lepattanót és 1.5 gólpasszt átlagolt.

Ami azonban még ennél is érdekesebb, hogy a 210 centis játékos az idei szezonban még nem hibázott büntetőt, 52/52-nél tart. Tette mindezt úgy, hogy hét meccsen egyáltalán nem is állhatott oda a vonalra.

“Szóltak, hogy most már hagyjam abba, mert már jött volna a következő társaság”

A Falco KC magyar bajnok irányítója, korábbi vezetőedzője, a 78-szoros magyar válogatott Kálmán László pályafutása során rendre 90 % fölött büntetőzött, az utolsó A-csoportos idényében, a 2012/13-as szezonban például 92/102-vel zárt (90.2 %). Elmondta, mi a titka a jó büntetőzésnek.

– Jól ismerem Alekszandrovot, a nyáron néztem róla videót én is, amikor a menedzsere beajánlotta őt a Falcóhoz, de Okorn mester nem mellette tette le a voksát négyes poszton. Megmondom őszintén, eddig nem néztem a büntető statisztikáját, de ötvenkettőből ötvenkettőt bedobni megsüvegelendő dolog, főleg úgy, hogy ő magas posztos játékos, 210 centire nőtt. Már húszból húszat bedobni is fantasztikus teljesítmény, de ez így nagyon extra.

A büntetődobásnak van egy lélektana – folytatta Kálmán László. Persze gyakorlás kérdése is, de ezt nem is elsősorban a kéz dönti el – főleg, amikor döntő szituáció van -, hanem inkább ideg alapon, fejben működik az egész.

Az a kérdés, hogy a játékos mennyire tud azonosulni a körülményekkel és a szituációval. Sok edző azt szokta mondani, hogy ez a legkönnyebb kosárszerzési lehetőség, persze van zavaró tényező, de ha ki tudja azokat kapcsolni a játékos, akkor a legnehezebb, rázósabb pillanatokban is be tudja dobni.

Kálmán László egyszer edzésen 201/201 büntetőt dobott
Kálmán László egyszer edzésen 201/201 büntetőt dobott
Vágvölgyi Bálint

Én időnként kaptam hideget-meleget a lelátóról, hallani hallottam a bekiabálásokat, de ehhez hozzá lehetett szokni, és ki tudtam zárni.

Ugyanazt a mozdulatsort kellett ismételni, csak erre összpontosítottam.

Szerintem már gyerekkorban eldől, hogy ki menyire megbízható játékos. Én is így voltam ezzel

. Körmenden már a mini, serdülő, junior korosztályban is alapkövetelmény volt, hogy edzés közben és edzés után büntetőket dobjunk, hogy már fiatal korban rögzüljön a mozdulatsor.

Úgy dőlt el egy-egy meccs, hogy megvolt a rendes eredmény, de a félidőben büntetőket kellett dobni, amik plusz pontokat jelentettek. Ez egy bizonyos korosztályig most is így van. Mi Körmenden erre mindig külön készültünk, hogy ezt mi nyerjük meg. Már gyerekként is arra törekedtem, hogy úgy jöjjön ki a játék, hogy engem faultoljanak, hogy mindig én állhassak oda büntetőzni. Be is dobtam a büntetőket.

Próbálom ezt átadni a mai fiataloknak, de nehéz már ennyi idősen változtatni rajta. Persze nekem is húsz évesen változott meg Hajnal Lacinál a dobásom, de már addigra is volt egy kiforrott, stabil dobómozdulatom. Úgy veszem észre, hogy a mai fiataloknál sajnos nem a legfontosabb dolog a büntetőzés, eléggé háttérbe van szorítva. Pedig sok meccsen van arra példa, hogy akár nyolc-tíz büntető is kimarad, és ha csak a felét bedobnák, akkor egy szoros mérkőzésen azzal már nyerni lehetne. Ennek az egésznek van egy lélektana.

Fontos lenne, hogy kijavítsák az edzők, hogy milyen testhelyzetben kell odaállni, hogy kell eldobni, hogyan és mikor kell a levegőt kifújni, illetve felhívni a figyelmet arra, hogy nem kell kapkodni. Ha ez berögzül valakinél, utána biztosan nem őt akarják faultolni az ellenfél játékosai, mert tudják, hogy kit érdemes és kit nem érdemes.

Az ellenfeleknek rossz ómen volt, ha ő állt a büntetővonalra
Az ellenfeleknek rossz ómen volt, ha ő állt a büntetővonalra
Vágvölgyi Bálint

Én azt vallottam, hogy nem egy hárompontos dobással kell kezdeni a meccset, mert ha az elején kimarad három-négy tripla, akkor utána rossz szájízzel áll neki az ember a folytatásnak, és akkor könnyen lehet, hogy nem megy be a többi sem. Kellenek a könnyű kosarak, amik önbizalmat adnak, mert utána sokkal könnyebben megy a tripla is. Ebbe kell előrelépniük a fiataloknak is. Fontos, hogy egy pozitív dologgal nyissanak a meccsen. A büntetőknél amúgy is lehet egy picit pihenni, fújni, megnyugodni, felerősödni.

Emlékszem, amikor még Földi Sutyi volt az edzőnk Szombathelyen, én akkor állítottam fel az egy edzésen bedobott sikeres büntetőim számát.

A feladat az volt, hogy húszat, vagy harmincat kellett volna egymás után értékesíteni. Nekem ez mind bement, ezért kértem, hogy hadd menjek el addig, amíg nem hibázom. Kétszázegynél jártam, amikor szóltak, hogy most már hagyjam abba, mert már jött volna a következő társaság a csarnokba edzeni.

Meccsen pedig 21/21 volt a rekordom, a Paks ellen – zárta szavait a Falco korábbi irányítója.

Hirdetés

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!