Holnap Szolnokon megszerezheti fennállása harmadik bajnoki címét a Falco

Okorn: „Beleszerettem ebbe a városba, ebbe az arénába, ebbe a csapatba.”
-----

Szerdán este nyolc órakor a szolnoki Tiszaligetben útjára indul a labda a 2020/21-es magyar férfi kosárlabda bajnokság döntőjének ötödik, egyben utolsó meccsén, aminek a végén vagy a Falco szerzi meg fennállása harmadik, vagy a Szolnoki Olaj története kilencedik bajnoki címét, s ez szombathelyiként – és persze szolnokiként is – egyáltalán nem mindegy. Hogy a döntőben eddig lejátszott négy meccsen mi történt, az innentől fogva teljesen érdektelen, ahogyan sportriporterek szoktak fogalmazni, nulláról indul minden. És valóban így is van.

Tegnap egy emlékezetes, Falco-Szolnok 2:2, ötödik meccs dönt a bajnoki címről 2021. May 24. 20:51 nagy csatában, szinte a sírból visszahozva a meccset nyertek a sárga- feketék riválisuk ellen, az utolsó negyedet 24:8-ra nyerve, s ez az a játék, amire építkezve a Falcónak minden esélye megvan arra, hogy Szolnokon is nyerjen. Tudtuk a rájátszás kezdetekor már, hogy egyszer mindenképpen kell győzni idegenben, hiszen a fura, járványtól sújtott bajnokság alapszakaszában az Olaj végzett az első helyen. Ha egyszer kell, akkor legyen az az ötödik meccs, hogy az izgalmak a végtelenig fokozódjanak. A sorminta szerint is így kell ennek lennie.

Falco - Szolnok rájátszás
Baracon is sok múlik.
Mészáros D. Zsolt

Hiszen az első idegenbeli mecset dudaszós triplával, a másodikat hosszabbítás után nyerte a Szolnok, most akkor egy hátradőlős, kétpontos Falco győzelemnek kell következnie. Ennek semmi akadálya nem lenne, ha mindenki hozna egy jó átlagot, Perl pedig, aki már most a döntő MVP-je, az eddigi klasszis teljesítmény nyújtaná. Akkor tényleg nem lenne izgulni valónk, mert tudjuk, hogy a játék nem matematika és egyszeregy. Ám, hogy a klisével éljünk, ezen az ötödik meccsen a Szolnokon lesz a lelki teher, még, ha látszólag könnyebb is lesz a dolga a hazai pálya miatt.

Viszont a Falco eddigi két bajnoki címe elnyerésekor mindig idegenben vágta le a hálót, a hagyomány tehát kötelez. A viccet félre téve viszont a tegnapi meccs utolsó negyedében látszott, hogy átszakadt valami gát a csapatban, ami addig fékezte, így az idény utolsó, és a legfontosabb meccsére minden bizonnyal úgy mennek ki a pályára, tudják, csak a pontot kell feltenni az i-re ennek a sok nehézségtől sújtott idénynek a végén, már csak egyszer kell meghalni. Valami ilyesmire utalt Gasper Okorn is a tegnap győztes meccs utáni nyilatkozatában:

„Egy végletekig kiélezett csatát vívtunk. Idegesen kezdtük a mérkőzést, mintha a játékosaim túlságosan is átérezték volna az összecsapás súlyát. Több tiszta helyzetünk is kimaradt, míg a Szolnok - Badzimmal az élen – extra dobásokat is értekesített. Voltak buta eladott labdáink is, amikből gyors kosarakat kaptunk, így lett előnye a vendégcsapatnak. Még mielőtt folytatnám az értékelést és az ötödik meccsre való hangolódást, hadd emlékezzek vissza kicsit. Ez a meccs volt az idei szezon utolsó mérkőzése az Aréna Savariában és emiatt valamit el kell mondanom. köszönöm ezt a három évet Szombathelynek...

Falco - Szolnok rájátszás
Uraim?
Mészáros D. Zsolt

...Beleszerettem ebbe a városba, ebbe az Arénába, ebbe a csapatba. Nagyon büszke vagyok arra, hogy mindhárom évben győztesen vívtuk meg utolsó hazai mérkőzésünket, ezt nem veheti el tőlünk senki. Büszke vagyok az idei csapatomra, hiszen olyan, általunk nem befolyásolható, külső körülmények értek minket, amiket előre nem láthattunk, és mi mégis itt vagyunk. Nem estünk szét, ahogy a döntő negyedik összecsapásán is nagyon nehéz helyzetből jöttünk vissza. Ha bárki azt hiszi, hogy szerdán idegesen, félve, nyomással kell pályára lépnünk Szolnokon, az téved. Ebben a szezonban mindent megtettünk. Megnyertük a kupát, és a BCL-ben is sikeresen szerepeltük. Egy dolgot megígérek, mindent meg fogok tenni, hogy feltegyük az i-re a pontot. Az ötödik meccsen ötven-ötven százalék esélye van mindkét csapatnak, bármi megtörténhet.”

Valóban bármi. S bár tudjuk, Váradi és Keller kisebb sérüléssel bajlódik, Lake pedig az operált térde miatt nincs már jó ideje a csapattal – és holnap sem lesz –, szurkolunk Okorn mesternek, hogy a csapata orra alá dörgölhesse ugyanazt, amit a 2019-es bajoki döntő után Körmenden, hogy ezért dolgoztunk egész évben nem? De. Tehát más dolog nincs holnap le kell ülni az M4 elé nézni, ami jön, majd a meccs végeztével a Nyugaton elolvasni a tudósítást a Falco harmadik bajnoki címéről. Reméljük, hogy így lesz.

Aki a tegnapi meccs galériájáról kimaradt, még nem maradt le: erre a képre kattintva nyílik.

Falco - Szolnok 3. rájátszás
A csapaton pedig minden.
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!