Az „égi centerre” emlékeztek ma az Aréna Savariában

Megkoszorúzták Horváth Zoltán, a Falco balesetben elhunyt játékosának emléktábláját.
-----

2009. december 28-án Sopronból Szombathelyre tartva a jeges úton megcsúszott autójával, és frontálisan ütközött egy teherautóval Horváth Zoltán, a Falco centere, aki a kórházba szállítás után nem sokkal meghalt. A tragédia nem csak a Falco csapatát és a szombathelyieket, hanem az egész magyar kosárlabda társadalmat megrázta, hiszen a válogatott is elveszítette egyik alapemberét, és egy nagyon jó embert.

Horváth Zoltán
nso.hu

Horváth Zoltán harminc évesen halt meg, ereje teljében és értelmetlenül. 1979-ben született, és akkor került Szombathelyre a tragikus évben, amikor karrierje a csúcspontján volt, így pótolhatatlan űrt hagyott a sárga-fekete szurkolókban és a csapatban is. De nem is feledték, és nem feledik azóta sem.

A 2009/10-es szezon minden hátra lévő meccsén – de még a következőben is – a közönség egyöntetűen állt fel a tizennyolcadik percében és tapsolta végig a félidőt, emlékezve a tizennyolcas mezre, amit a csapat azonnal visszavonultatott, mert azt más soha többé föl nem veheti, csak az „égi center”, ami becenévvel halála után illette a lelkes szurkolósereg Cecét, ami életében volt a beceneve.

Falco-megemlékezés: Horváth Zoltán
László Győző alpolgármester koszorúz
Nagy Zoli

Horváth Zoltán, "Cece" Sopronban töltötte az ünnepeket, családi körben. Onnan indult vissza Szombathelyre, ahol edzése lett volna. Az egyik szemtanú a nyugat.hu-nak elmondta, csoda, hogy egyáltalán túlélte a balesetet, nem halt meg azonnal. Az autóban a sportfelszerelés mellett karácsonyi ajándékok is szétszóródtak. A magyar válogatottban is játszó kosaras szeptemberben ünnepelte a 30. születésnapját. - írtuk a tragédia napján Közúti balesetben elhunyt Horváth Zoltán, a Falco kosarasa 2009. December 28. 16:53 .

"Óriási veszteség érte a magyar kosárlabdasportot, nagyszerű játékost és kiváló embert ismertem meg Zoliban – reagált a halálhírre Mészáros Lajos, a válogatott szakmai igazgatója. – Viszonylag későn kezdett el kosárlabdázni, miután áttelepült Erdélyből, de második kapitánykodásom alatt stabil válogatott kerettaggá vált az elmúlt években. Egyszerűen nem találok szavakat a döbbenettől." - írta róla ugyanaznap az nso.hu .

Falco-megemlékezés: Horváth Zoltán
A
Nagy Zoli

Azóta pedig eltelt tizenkét év. A tizenkét év után pedig idén a XII. Horváth Zoltán Emléktornát rendezi a klub, így emlékezve halottjára, és egyben segítve a csapat felkészülését is. A ma esti ünnepélyen a barátokon, szurkolókon, családtagokon, politikusokon kívül részt vett a torna mindhárom külföldi csapata is – a BC GGMT Vienna, a BC Igokea Aleksandrovac és az FMP Beograd –, akiknek a játékosai minden bizonnyal elámultak, milyen hely is ez a Szombathely, ahol egy kosárlabdázóra ennyien és ilyen szeretettel emlékeznek.

Mint ma, amikor az Aréna Savaria aulájában fejet hajtott az "égi center" emléke előtt a város, a csapat és a rajongók, akik akkor szerették és még most is.

Falco-megemlékezés: Horváth Zoltán
Az emlékezés virágai
Nagy Zoli

Ha nem volt ott, galériánkkal ott lehet, amely a képre kattintással nyílik meg.

Falco-megemlékezés: Horváth Zoltán
Tizenkét éve áll a tábla a falon
Nagy Zoli
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!