Oroszországban a Falco

A hétvégi vasi rangadóra a Nyizsnyij Norvgoroddal hangolnak a sárga-feketék.
 
 
 
 
 

Oroszországban a Falco

A hétvégi vasi rangadóra a Nyizsnyij Norvgoroddal hangolnak a sárga-feketék.

A Falco-Vulcano Energia KC Szombathely a bolgár BC Balkan ellen kettős győzelemmel jutott tovább a selejtezőből. A sárga-feketék első csoportmeccsüket idegenben, Alekszandar Pustahvar, Obie Trotter és a „majdnem magyar válogatott” DeAndre Kane korábbi, az ex-körmendi Sterling Gibbs jelenlegi csapata ellen, az orosz Nyizsnyij Novgorod ellen játsszák szerda este.

Az 1,3 millió lakosú nagyváros csapata tizenhét évvel ezelőtt, 2000-ben alakult. Sokáig az orosz másodosztályban szerepelt, aztán hirtelen nagy fejlődésnek indult. Két éve, 2015-ben még az Euroligában volt érdekelt a klub, most azonban ismét egy kicsit "mélyebben" van. Nem is olyan rég még náluk játszott a 221 centis, - friss Eb-ezüstérmes - szerb óriás, Boban Marjanovics is.

Zoran Lukics együttese a belga Antwerp Gianst ellen kettős vereséggel (87-90 és 62-66) búcsúzott a BL harmadik selejtezőjéből, így került a főtáblára a FIBA második számú sorozatában. A fekete-fehérek tegnapelőtt játszották első mérkőzésüket a VTB Ligában, és mindössze egy légióssal felállva – Sterling Gibbs nélkül –, hazai pályán verték 80-64-re a lett VEF Rigát. A kanadai center, Sean Denison már elhagyta a klubot.

Majdnem napra pontosan négy évvel ezelőtt (2013.10.16.) az ULEB EuroCup sorozatában az Alba Fehérvár már összemérte erejét a Novgoroddal, akkor Carlos Frade együttese idegenben 82-64-re kapott ki, a veszprémi visszavágón pedig 84-78-ra maradt alul. A két összecsapásra egészen biztosan jól emlékszik Tóth Norbert, aki akkor tagja volt a magyar bajnok keretének, míg a másik oldalról a 33 éves bedobó, Vadim Panin és a 30 éves erőcsatár, Petr Gubanov maradt hírmondónak, illetve az edzőjük már akkor is a szerb Zoran Lukics volt, akit már kilenc éve, 2008 őszén neveztek ki a klub élére.

Nem a fehérvári volt azonban az egyetlen magyar ellenfelük. 2011-ben a Pakssal az EuroChallenge csoportkörében találkoztak, november 8-án az ASE nyert hazai pályán 83-72-re, a november 29-i visszavágón viszont már a BC NN örülhetett (96-51). Egy évvel korábban, 2010-ben a Szolnoknak volt csoportellenfele, szintén az EuroChallenge-ben. Novemberben Pór Péter együttese nyert 86-82-re, decemberben visszavágtak az oroszok (76–62). Az eddigi mérleg tehát: 4-2 oda.

Szrecsko Szekulovics, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely vezetőedzője: Nehéz meccset várok, melyen a favorit, az esélyes az orosz csapat. Két éve még az Euroligában szerepeltek, igaz a keretük most már nem ugyanaz, mint a 2015-ös volt, de így is van bennük bőven potenciál. Sok fiatal játékosuk van, agresszívek, fizikálisan erősek. Mindössze a Körmendről már jól ismert Gibbs mellett a szerb center, Jelovac alkotja a légióssorukat. Láttam őket a belgák elleni BL-selejtezőkön, veszélyesek a távoli dobásokban, illetve kellemetlen, egészpályás letámadást alkalmaznak. Váradi Benedek tegnap már újra velünk edzett, így mindenki egészséges a csapatból.

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!