„Nem vagyok egy klikkesedő fajta”

A Falco új légiósa kedveli a pörgős, gyors játékot, de nem tartja magát önző, egyénieskedő típusnak.
 
 
 
 
 

„Nem vagyok egy klikkesedő fajta”

A Falco új légiósa kedveli a pörgős, gyors játékot, de nem tartja magát önző, egyénieskedő típusnak.

Péntek este érkezett meg Szombathelyre a Falco-Vulcano Energia KC új centere, Steve Taylor Jr., aki szombaton átesett a kötelező orvosi vizsgálatokon, majd hétfőn munkába is állt a sárga-feketéknél. A vasiak a hétvégi, Zsíros Tibor Magyar Kupa nyolcas döntőjére készülnek, ahol elsőként pénteken délután egy órától a Péccsel csatáznak. Szrecsko Szekulovics vezetőedző a korai kezdés miatt átalakította csapata heti programját, hétfőtől kora délutánonként edzenek Váradi Benedekék. A keddi gyakorlásra mi is kinéztünk az Aréna Savariába, és ha már ott jártunk, megkérdeztük a szerb trénert a centercsere okairól.

- Először is köszönünk mindent Zsigeranovicsnak, a tavalyi ezüstérmünkben elévülhetetlen érdemei voltak. Emberileg abszolút rendben volt, soha nem volt vele semmi probléma, de sajnos idén már nem tudott úgy együtt működni a csapattal, ahogy azt szerettük volna. Már egy ideje kerestünk centert, de elég szűkös volt a kínálat a piacon, és számunkra fontos szempont volt, hogy olyan valaki érkezzen, aki játékban van. Bízunk benne, hogy Taylor személyében megtaláltuk a megfelelő embert. Biztos, hogy kell még neki néhány nap, hogy összeérjen a csapattal, de az első benyomásaim abszolút pozitívak róla. Rendes srác, és ami legalább ilyen fontos, hogy magas kosárlabda játékintelligenciával is rendelkezik. Jól lát a pályán, gyors, mozgékony, reményeink szerint vele szélesebb lesz a taktikai repertoárunk - mondta Szekulovics.

Az edzés végén természetesen megkérdeztük Taylort is az első benyomásairól.

- Egy kicsit fáradt vagyok, mozgalmas tíz nap van mögöttem, de nem panaszkodom, péntek óta már minden rendben van - kezdte az amerikai. - Nem akarok rögtön túl nagy szavakat használni, de nagyon tetszik az új csapatom, a kicsiktől a nagyokig mindenki remek játékos. Kedvelem a pörgős, gyors játékot, örülök, hogy a Falco többnyire ezt erőlteti.

Egy edzés alapján nehéz megítélni bárkit is, így arra kértük Taylort, hogy mutassa inkább be ő saját magát a Falco szurkolóknak.

- Nem igazán szeretem magamat jellemezni, de talán az erősségeim közé tartozik, hogy a nagy iramú meccseken is jó százalékban tudok gyors és jó döntéseket hozni, stabilan és magabiztosan tudok labdát vezetni, tudom, mikor kell dobni és passzolni, szeretek a gyorsindításokban is részt venni. A srácok hamar befogadtak, a honfitársaim is jó fejek, de egyébként nem vagyok egy klikkesedő fajta, mindenkivel megtalálom a közös hangot. Imádok nyerni, de semmiképpen sem vagyok egy önző, egyénieskedő típus. Őszinte, nyílt embernek tartom magam, aki mindig pozitívan áll a dolgokhoz, sokat mosolygok. Nem vagyok egy csendes alkat, szeretek sokat beszélni a pályán is.

De vajon mit tudott Magyarországról, a bajnokságunkról, mielőtt aláírt Szombathelyre?

- Semmit. Nem akarok szabadkozni, de tavaly még egyetemista voltam, ez az első profi évem. Korábban soha nem is jártam még Magyarországon, szóval izgatott vagyok, hogy mi vár rám. Természetesen először a pályán szeretnék bizonyítani, hiszen mégiscsak az a munkám, de azért kíváncsi vagyok az önök országára is, hogy milyen itt élni, milyenek a városok, az itteni környezet.

Pedig lett volna kitől informálódni, hiszen Dijonban csapattársa volt az ex-albás Ryan Pearson.

- Amikor jött ez a lehetőség, váltottam vele pár szót erről, és azt mondta, biztos benne, hogy nem fogom megbánni, hogy ide igazolok. Szerinte élvezni fogom, mert ez egy jó bajnokság.

És ha már Dijon. Miért tartott ilyen rövid ideig a francia kaland?

- Elég kevés lehetőséget kaptam a bizonyításra. Bő keretünk volt a klubnál, az edzőnknek megvoltak az emberei, akikben bízott, és akiket használt, és az az igazság, hogy nem igazán szereti a „rookie-kat”. Én egyébként nem tartom magam sem kezdőnek, sem pedig újoncnak, hiszen egész életemben kosárlabdáztam, mindent arra tettem fel. Úgy tűnt, ennél nem kaphatok több lehetőséget a jövőben sem, ezért mindkettőnk érdeke az volt, hogy közös megegyezéssel elváljanak útjaink. Egyébként nincs bennem sem tüske, sem pedig harag, semmi rosszat nem tudok és nem is akarok elmondani a dijoniakról, ez volt profi pályafutásom első állomása, sokat köszönhetek nekik és sokat is tanultam az elmúlt fél év alatt. Ez benne van a sportban, van ilyen, úgy kell felfogni, hogy ez színtiszta üzlet. Nekem viszont fontos, hogy beindítsam a profi karrieremet, így lépnem kellett.

Saját bevallása szerint győztes alkat. Furcsa helyzet állt elő, mert akár rögtön az első hétvégéjén nyerhet egy trófeát a Falcóval. Ráadásul születésnapi ajándéknak sem lenne rossz, hiszen éppen a Magyar Kupa kezdete előtt, csütörtökön tölti be a huszonötöt.

- Nyerni, nyerni és nyerni. Abszolút pozitívan állok a jövő elé, tele vagyok bizonyítási vággyal, minden meccsen győzni akarok. Egész életem során ezt vallottam. A Falco jó formában van, remélem, tudok segíteni neki, hogy ne zökkenjen ki ebből a ritmusból. A hétvégén jön a Magyar Kupa, azt már hallottam, hogy a Falco még soha nem nyerte meg, miért ne sikerülhetne éppen most? Jobb kezdést el sem tudnék képzelni… Nem ismerem még a többi csapatot, de amit eddig láttam és tapasztaltam rólunk, az alapján minden esélyünk megvan rá, hogy harcba szálljunk az aranyéremért. Én mindenesetre készen állok, a fizikai állapotom rendben van, nincs mitől tartanom.

Az edzés végén összekacsintottak Szekulovics edzővel, mintha már ezer éve ismernék egymást.

- Nagyon „cool”, jó fejnek tűnik. Később majd jobban megismerem. Eddig amennyit beszéltem vele, bennem abszolút pozitív kép alakult ki róla. Nem tesz megkülönböztetést játékos és játékos között. Ez nekünk roppant fontos, hiszen gyakorlatilag ez itt olyan, mintha egy család lennénk, mi játékosok vagyunk a tesók, ő pedig az apánk. A bizalom elengedhetetlen, vakon kell őt követnünk. A kosárlabdában, mint ahogy az életben is, nagyon fontos a jó kapcsolat, a jó kémia.

A keddi edzésről egyébként hiányzott a lázas beteg Alekszandar Pustahvar, illetve a többiektől külön gyakorolt a bokasérüléséből lábadozó Kucsora Csaba.

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!