Könnyed Falco-győzelem Jászberényben

Az első félidőt szinte végig a hazaiak uralták, a szünet után azonban megrázták magukat a vasiak.
 
 
 
 
 

Könnyed Falco-győzelem Jászberényben

Az első félidőt szinte végig a hazaiak uralták, a szünet után azonban megrázták magukat a vasiak.

A Pécsen kiállított Milos Borisov nélkül, de így is bombaerős kerettel érkezett Jászberénybe a Falco-Vulcano Energia KC. A másik oldalon azonban Nikola Lazics ezúttal minden játékosára számíthatott, hiszen Ismet Sejfic letöltötte egy mérkőzéses eltiltását. Mivel szombaton mindkét együttes vereséget szenvedett, s helyzetükből adódóan mindenképpen javítaniuk kellett volna, így küzdelmes, jó mérkőzésre volt kilátás.

Az első két perc egyértelműen a hazaiaké volt, Wallace triplája mellett Nelson 5 pontot szórt, míg a másik oldalon viszont csak Perl talált be (8-2). Tompán, sok hibával kezdett a szombathelyi csapat, s ezeket rendre büntette is a Jászberény. Még nem telt el 4 perc a mérkőzésből, amikor a vendégek labdát szereztek a saját palánkjuk alatt, de közben Govens lerántotta Lucsicsot. A sportszerűtlen hibát utóbbi két jó büntetővel „torolta” meg, majd Sejfic is bepöcizett egy lepattanót (14-4). Amikor pedig a negyed közepén egy labdaszerzést követően a hazaiak centere ismét könnyű kosarat szerzett, Szrecsko Szekulovics azonnal időt kért. Zsigeranovics nagyszerűen fordult le védőjéről a palánk alatt, majd Pustahvar is szerzett egy triplát (16-9). Nelson kosarára Zsigeranivics felelt (18-11), amikor Sejficet Cseh váltotta. Az utolsó három percre Perl helyére Norfleet érkezett a vendégeknél. Váradi kosarával zárkózott a Falco, így Nikola Lazics időt kért (18-13). A negyed utolsó két perce 20-13-as állásnál kezdődött, mert Cseh is megszerezte első két pontját. Wallace-t Kerpel-Fronius váltotta, aki szerzett is gyorsan egy lepattanót, ám az újabb hazai kosár elmaradt. Govens betörésből volt eredményes, s ezzel beállította az első negyed végeredményét (20-15), melyben végig a hazaiaknál volt az előny, akik pontosabban játszottak ellenfelüknél.

A második negyed Wallace jó büntetőivel kezdődött. Egy elrontott szombathelyi támadás után Sejfic is betalált, míg a másik oldalon Pustahvar szórt egy triplát (24-18). Kezdett keményebben védekezni a Falco. Govens talált be távolról, majd Cseh sportszerűtlenje után a két büntetőt is értékesítette. A vezetést azonban nem tudta átvenni a vasi csapat, mert Nelson kosara után támadásban ismét hibáztak a vendégek (26-23). Perl két szólójával a 14. perc végén először vezetett a Szombathely (26-27), ám Nelson két jó büntetője után ismét a hazaiak álltak jobban. A negyed közepén mindkét oldalon kimaradtak dobások. Nelson már 13 pontnál járt, amikor 32-29-re alakította az eredményt. Rakics helyére Molnár Marcell érkezett, és szerzett is gyorsan egy közelit, ám előtte Perl is betalált (34-31). Váradi mindkét büntetőjét kihagyta, de távolról javítani tudott a 17. perc végén. Wallace büntetőzött jól, Molnár pedig remekül tört be (38-34). Másfél perccel a félidő vége előtt Lucsics közelije után ismét megjött a hazai szurkolók hangja. Govens csak egy büntetőt értékesített, de egy kétpontossal javította előbbi hibáját. Lucsics zsákolás közben fölöslegesen szabálytalankodott Zsigeraniviccsal szemben, aki az egyik büntetőjét dobta be. Sejfic kosarára még Norfleet válaszolt, így 2 pontos hazai előnnyel zárult az első félidő (42-40).

Kétszer tíz perc után csak azok számára lehetett meglepetés az eredmény, akik nem látták a játékot. A vendégek nagyon tompán kezdtek, s csak a második negyedtől kezdtek el jobban játszani. A hazaiak túlélték a kritikus pillanatokat, amikor a vendégek átvehették volna a vezetést, s megérdemelten zárták előnnyel az első félidőt.

Norfleet egy büntetőt elrontott, de Zsigeranovics sokadszor is jól fordult le Sejficsről, és 40 másodperc alatt megfordította a találkozó állását a Falco (42-43). Sejfic „visszavágott” ugyan Zsigeranovicsnak, de a ráadás büntetőt kihagyta. Sorozatos hazai hibák után ismét a vendégek vezettek (44-45), de Kerpel-Fronius közelije szépített az eredményen. Három perc telt el a harmadik negyedből, amikor Wallace háromra, majd Rakics egy triplával hatra növelte a hazai előnyt. Váradi távolija csendesítette a hazai szurkolókat (51-48). Sejfic verte meg Zsigeranovicsot, majd Govens dobhatott büntetőket. A negyed közepén a hazaiak már 4, a vendégek csak 1 személyinél jártak. Wallace „takarta be” Váradit, de Govens hármassal egyre csökkentette a vendégek hátrányát (53-52). Norfleet triplájával három és fél perccel a negyed vége előtt átvette a vezetést a Falco, majd amikor az amerikai hátvéd megszerezte 9. és 10. pontját a 27. perc végén, 53-57-nél Nikola Lazics időt kért. Perl nem hibázott a büntetővonalról, s már 6 pont volt a vendégek előnye. Nagy rohanás kezdődött, melyben mindkét oldalon sok hiba becsúszott. Perl dobhatott ismét büntetőket (53-61), s eldőlni látszott a találkozó. Elég volt azonban két hiba a vendégeknél és máris csak 4 pont volt a különbség. A legjobbkor jött a szombathelyieknek Váradi utolsó pillanatban dobott, dudaszóval kísért triplája, és így 9 ponttal nyerte meg a harmadik tíz percet a vasi alakulat (57-64).

A záró tíz perc első pontjait Nelson büntetői adták, de erre Govens azonnal válaszolt (59-66). Pustahvar közelről, majd távolról is pontosan célzott, s nem egészen két percnyi játék után Nikola Lazicsnak időt kellett kérnie (59-71). Egy-két kimaradt hazai közelinél a szurkolók személyit reklamáltak, de a síp néma maradt. A vendégek ekkor már uralták a játékot az egyre inkább fáradó hazaiakkal szemben. Pustahvar volt elemében ebben a negyedben, aki egy nagyszerűen megjáratott labda után ismét betalált (61-76). A játékrész közepén 14 ponttal vezetett a Falco (64-78), a folytatás pedig már nem volt kérdéses. A 36. percben Rakics kipontozódott, de a találkozó sorsát ez már nem befolyásolta. Az utolsó percekben már csak az volt a kérdés, mekkora lesz a különbség a csapatok között a meccs lefújásának pillanatában. A vége 71-90 lett.

A vendégek negyedről negyedre javultak, míg a házigazdák két és fél negyeden át bírták az iramot. Így pedig nem születhetett más eredmény, mint megérdemelt szombathelyi siker - írta a BB1.hu.

Nikola Lazics, a JP-Auto JKSE vezetőedzője: Szombaton is és ma is a harmadik negyedben veszítettük el a mérkőzést. Addig egész jó ritmusban játszottunk, bár nem dobtunk jól, hiszen a tripláink rendre célt tévesztettek. Amikor nem járattuk megfelelően a labdát, akkor a Falco sorozatosan könnyű kosarakat szerzett, és megérdemelten nyerte meg a mérkőzést. Vannak gondjaink, keressük a megoldást, és készülünk a következő mérkőzésekre.

Szrecsko Szekulovics, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely vezetőedzője: Egy hét alatt a harmadik idegenbeli mérkőzésünk volt, s még a pécsi kétszeri hosszabbítás után elveszített találkozó fáradtsága is bennünk volt. A Jászberény jól kezdett, mi pedig puhán játszottunk az elején, de azért vagyunk jó csapat, mert ezen tudtunk változtatni. A harmadik negyedben sikerült megtörnünk a házigazdák ellenállását, és megnyernünk a mérkőzést. Személy szerint is különleges volt nekem ez a mérkőzés, hiszen korábban szép napokat töltöttem Jászberényben. Holnap reggeltől már csak a Szolnok elleni nagy rangadóra gondolunk.

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!