Egerszegen kalapálta el a Zetét a Falco

Fontos idegenbeli győzelmet arattak Govensék.
 
 
 
 
 

Egerszegen kalapálta el a Zetét a Falco

Fontos idegenbeli győzelmet arattak Govensék.

A szokatlan, ünnepi időpontú felsőházi forduló ellenére teltház fogadta a csapatokat a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban megtartott rangadón. A vendégek a vasi derbiről, egy körmendi vereség után érkeztek, míg a ZTE KK Fahérváron aratott egy hete bravúros, ám jól megérdemelt győzelmet. Abban viszont mindenki egyetértett, hogy a Lóránték elleni diadal akkor lesz igazán értékes, ha a hazai derbiket is sikerül győztesen folytatni. Az odahaza több mint két hónapja veretlen ZTE szerette volna ezúttal is gyarapítani sikerei számát, s a március eleje óta tartó, 8-2-es győzelmi szériát tovább javítani. Ugyanakkor óvatosságra intett mindenkit, hogy két tavaszi vereségét épp a két vasi rivális otthonában szenvedte el Bencze Tamás csapata.

Mindkét csapat szurkolói megadták a módját; a vendégek kis híján megtöltötték szektorukat, míg a hazai szurkolók már a kezdés előtt megmutatták, ki az úr a háznál.

Villámrajtot vett a Falco, 8-0 állt az eredményjelzőn a harmadik percben, nem csoda, hogy Bencze Tamás időt is kért. Zsigeranovics dupláit Govens egy hármassal fejelte meg, az egerszegi tréner pedig azonnal úgy látta, rendet kell tenni a fejekben. Ez sikerült is, mert Norfleet és Drungilas távolijával már közelített a ZTE, majd Ubilla 2+1-es akciójával a vezetést is átvették a hazaiak. Keményen, faulthatáron védekezett a Falco, amely Barham duplájával egyenlített. A negyed végén Benke ütött el egy labdát, így két ponttal a ZTE vezetett.

17-15-ről folytatódott a játék, Váradi dudaszavas triplájára válaszul Benke zsákolt, majd hintett egy trojkát. Hattal ment a ZTE, majd a különbség kilencre is nőtt, ám a szombathelyiek szívósan védekeztek, a zalaiak pedig egyre többet hibáztak támadásban és védekezésben egyaránt – háromszor is elváltották a belső embereket, amiből Govensék gyorsan zárkóztak. Tóth Norbert ellen vétettek szándékos hibát a kék-fehérek, a negyed vége egyértelműen a Falcóé volt, amely 17 pontot termelt 5 perc alatt. Nem könnyítette meg a ZTE dolgát, hogy Szabó kilenc percnyi játék után már három faultnál járt. Csupán két egységgel járt előrébb a ZTE a nagyszünetben.

Ubilla hármasával úgy tűnt, elkapja a fonalat ismét a ZTE, ám csupán ötpontos előnyig jutottak Mohácsiék. Bognár Kristóf egyre jobban élt a palánk alatt, zsákolásával már a sárga-feketéknél volt az előny. A magyar kosárlabda két ígérete, Benke és Váradi egymást fogták, s mutattak be szebbnél-szebb dolgokat. A negyed végén Govens is beköszönt, ám a slusszpoén Norfleeté volt, így egyetlen ponttal a hazaiak vezettek.

A tavaly még a ZTE-t erősítő Govens szívta fel magát, s tempójával, majd betörésével már 16 egységnél járt a szombathelyiek negyvenese. Barham üres triplája 5:15-tel a végén komoly figyelmeztetés volt a ZTE-nek: a Falco egyre inkább átvette az irányítást és szurkolói is egyre inkább feléledtek. Drungilas zsákolása éleszthette volna a hazai reményeket, ám jött Váradi, aki szépen köszönt be kintről. A szombathelyiek remekül tartották az első félidőben 13 pontig jutó Emanuel Ubillát, aki sérülése miatt többször is a kispadra kényszerült. Govens betörése, majd a dupla-dupláig jutó, extázisban játszó Zsigaranovics kettese már tízpontos különbséget jelentett, ahonnan már nem volt visszaút a teljesen széteső hazaiaknak. Az utolsó öt percben már teljesen a Falco akarata érvényesült, Ubilla még behintett egy távolit, amivel a mezőny legjobbja lett, ám a meccset megérdemelten nyerte a második félidőben jobban küzdő, a győzelemért többet tevő szombathelyi csapat. Bencze Tamás fiai ma nem játszottak igazán csapatként és nem tudta saját játékát játszani, ami a Falcót is dicséri. A vendégek cseréi nagyon kitettek magukért, 31 pontot tettek a közösbe, s 22 asszisztot osztottak ki a sárga-feketék játékosai, akik közül valamennyi pályára lépő játékos szerzett pontot.

Bencze Tamás, a Zalakerámia ZTE KK vezetőedzője: Gratulálok a Falcónak, mert megérdemelten győzött. Taktikusan és jól játszottak. Nem volt szép meccs, inkább a küzdelem dominált. A negyedik negyedben az ő akaratuk érvényesült a pályán, és ezzel el is dőlt a meccs. Méltósággal kell viselnünk a vereséget is, hiszen ez a csapat nem más, mint amelyik egy hete Fehérváron nyert, ugyanúgy az én csapatom, amelyre büszke vagyok, még ha ma nem is mi hagytuk el győztesen a játékteret. Nagyon akartunk egyénileg, ám most nem tudtunk igazi csapat lenni, így nem volt igazán meg a ritmusunk. Most nem használtuk eleget a fejünket. A második és a harmadik negyedben helyenként volt ritmusunk, a zárónegyedben viszont egyáltalán nem. Le kell vonnunk a tanulságokat – rengeteg lepattanót veszítettünk, s cseréink ezúttal nem nagyon muzsikáltak jól, ellentétben a Szombathellyel, ahol a pontok fele szinte a kispadról érkezett. Ez az ő erejüket mutatja, s nem véletlenül nyertek ma itt. Mindenki láthatta, mennyire akartunk, de ma ez nem volt elég. Köszönjük közönségünk biztatását, végig mellettünk álltak. Nincs okunk keseregni, jön a következő feladat, s akár majd Szombathelyen is nyerhetünk május elején. Ha a vasiaknak sikerült regenerálódni 3-4 nap alatt, akkor nekünk is ezt kell tennünk, hiszen újabb rangadó vár ránk, s holnaptól már arra koncentrálunk.

Szrecsko Szekulovics, a Falco-Vulcano Energia KC vezetőedzője: Tartottunk ettől a meccstől, mert tudtuk, hogy a ZTE nagyon jó csapat. A felsőházban már minden meccs rangadó, ráadásul ebben a kiegyenlített bajnokságban bárki bárhol nyerhet. Nagyon jó volt a hangulat, mindkét szurkolótábor kitett magáért, jó volt ma Egerszegen játszani. A döntő az volt, hogy jól felkészültünk a ZTE-ből és sikerült megállítanunk Ubillát, aki nem kapta el saját ritmusát. Nagyon boldog vagyok, hiszen ez még csak a második alkalom, hogy Egerszegen nyerni tudtam a csapatommal, itt mindig nehéz vendégként. Nem nagyon ünnepelhetünk, mert szerdán már a Szolnok csapatát fogadjuk és szeretnénk hazai pályán ismét nyerni, s ezáltal a legjobb négyet kiharcolni.

 
 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!