A Szombathely lesz a Szolnok ellenfele a kosár döntőben

A Szombathely hazai pályán legyőzte csütörtökön a címvédő Alba Fehérvárt a férfi kosárlabda NB I elődöntőjének ötödik, utolsó mérkőzésén, ezzel 3-2-es összesítéssel megnyerte a párharcot, így készülhet a Szolnok elleni fináléra.
 
 
 
 
 

A Szombathely lesz a Szolnok ellenfele a kosár döntőben

A Szombathely hazai pályán legyőzte csütörtökön a címvédő Alba Fehérvárt a férfi kosárlabda NB I elődöntőjének ötödik, utolsó mérkőzésén, ezzel 3-2-es összesítéssel megnyerte a párharcot, így készülhet a Szolnok elleni fináléra.

Ezúttal a rutinos Mohammed maradt ki a fehérvári légiósok közül, a másik oldalon értelemszerűen Govens bekötött karral csak csak a kispadon foglalt helyet, a sérült Váradi viszont kezdett, hiszen muszáj volt, még a kabalafigura falcós sólyom is előkerült a hazaiak részéről a mindent eldöntő ütközetre.

Taylor ma is gyenge büntetőzéssel kezdett, majd Lóránt verte meg Váradit a palánk alatt. Ennek ellenére három és fél perc alatt 9-2-vel kezdtek a vasiak. A 7. percben, Norfleet ziccere után, 20-12-nél időt kért Dzunics. Extra volt a hangulat az Aréna Savariában. Folyamatosan súrolta a különbség a tízet, de az első negyedben nem lett meg, 24-16-tal ért véget a nyitó felvonás.

Norfleet triplájával azonnal kétszámjegyűvé vált a differencia. Az etap derekán Tóth tett vissza egy támadó lepattanót, 35-21-nél kialakult az eddigi legnagyobb különbség, a bajnok azonnal időt is kért. Meglepő fordulat, ezúttal a Szombathely volt brutális fölényben a palánkok alatt. Keller álma teljesült, két és fél perccel a félidő vége előtt, büntetőt dobhatott, először a párharc során, méghozzá hibátlanul. 37-25-nél egymásba futott két albás, mégis a vendégek dobhattak büntetőt. Gondban voltak a játékvezetők, hogy kire fújják a faultot, végül Perl kapta. Hosszú idő után tízen belülre került a címvédő, az utolsó percben, 37-29-nél időt kért az ezüstérmes. Váradi emelte be második trojkáját, így a félidő 40-29-es állással ért véget.

A Falco kezdte jobban a második játékrészt is, de aztán hamar visszajött a meccsbe a Fehérvár, nem egészen négy perc után, 47-42-nél Szekulovicsnak kellett időt kérnie. Dzunicsot sokadik reklamálása után figyelmeztették. Nagyot esett a színvonal, 56-44-nél az Alba kért időt. A hátralévő másodpercekben már nem változott az eredmény, továbbra is egyértelműen a tartalékos Falco dominált az enervált kék mezesekkel szemben.

Közel két percig egyik oldalon sem született kosár, aztán Pointer büntetőkből köszönt be. 6-0-val nyitott az Alba, három és fél perc után, 56-50-nél időt kért a Falco. Pillanatok alatt rátettek egy lapáttal Norfleeték, az utolsó felvonás felénél 64-52 volt az állás, időt kért Dzunics. „Felrobbant” az Aréna Savaria, Váradi a 37. percben kipontozódott. Govens ide vagy oda, esélye sem volt a címvédésre az utolsó, mindent eldöntő mérkőzésen az Albának. A Falco az első másodperctől fogva maximális fordulatszámon pörgött, a bajnok viszont csak rohant az eredmény után, hiába. Pointernél ismét elszakadt a cérna, előbb lerántotta a derekánál fogva Borisovot, majd a teljesen egyértelmű sportszerűtlen fault után még reklamált a bíróknál, végül pedig felmutatta a középső ujját a szombathelyi B-középnek… Nem csoda, hogy dalba foglalták a nevét, nem először a párharc során.

Kis idő múltán aztán hagyták dühöngeni az amerikait a vasi drukkerek, és hosszú-hosszú percekig éltették a saját csapatukat, illetve állva skandálták a bekötött kezű Govens nevét.

Akitől aztán a lefújás után megkérdeztük, a döntőre nincs esély, de a válogatott szereplésre egyértelmű választ adott: „Természetesen ott leszek, ott a helyem!”.

Szrecsko Szekulovics, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely vezetőedzője: Történelmet írtunk, a Falco korábban eddig még soha nem jutott egymás után kétszer is döntőbe a bajnokságban. Ez számomra nem szégyen, persze ez csak véletlen és szerencse... Na, de viccet félretéve, nagyon büszke vagyok a csapatomra, a játékosok maradéktalanul végrehajtották azt, amit kért tőlük a szakmai stáb. A közönség nagyon jól szurkolt, ma tényleg ők voltak a hatodik játékos a pályán. Nehéz volt, hiszen Govens nélkül álltunk fel, egy 50 %-os Váradival, az emberek többsége nem gondolta volna, hogy mi megyünk tovább. Nagyon jól dolgoztunk, felkészültünk, megvolt a stratégiánk, az egész ország előtt megmutattuk, hogy döntőbe tudtunk jutni. Sok mindent tudnék még mondani, de inkább hagyjuk. Köszönöm mindenkinek a támogatást, és remélem, hogy a döntőben is hasonló elszántsággal tudunk küzdeni.

Braniszlav Dzunics, az Alba Fehérvár vezetőedzője: Gratulálok a Falcónak, ma tényleg jobban játszottak, és sok szerencsét is kívánok nekik a döntőben. Mi elég rosszul kezdtük a meccset, nyoma nem volt annak az energiának, mint amit az előző meccseken láthattunk. Úgy érzem, ahogy kezdtünk, az nem volt megengedhető, ott el is dőlt minden. Akartunk, de nagyon kapkodtunk. Viszonylag sima lett, ez ezt eredményezte.

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!