Darrin Govens nehéz döntés előtt áll

Mindenre nyitott, nem ígér semmit, meglátja, milyen ajánlatokat kap, de a Falco ott lesz a végső opciói között.
 
 
 
 
 

Darrin Govens nehéz döntés előtt áll

Mindenre nyitott, nem ígér semmit, meglátja, milyen ajánlatokat kap, de a Falco ott lesz a végső opciói között.

Fantasztikus szezont produkált idén a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely, amely öt év után ismét ezüstérmet szerzett. A sárga-feketék egyik motorja a 29 éves amerikai hátvéd, Darrin Govens volt, aki 45 mérkőzésen 38 perc alatt 21.1 pontot, 6.3 gólpasszt és 5.3 lepattanót átlagolt. A szurkolók által nemes egyszerűséggel csak MVP-nek becézett légióssal a Pelikán Étteremben beszélgettünk.

- Több mint egy hete ért véget a magyar bajnokság döntője. Milyen érzések kavarognak önben? Elégedett az ezüsttel vagy inkább csalódott?

- Nehéz erre mit mondani… Egyértelmű, hogy nem vagyok elégedett, de nem is vagyok túlzottan csalódott sem. Én mindig, minden körülmények között nyerni akartam, természetesen a szezon utolsó meccsén kikapni mindig fájó, de valakinek veszítenie kellett… A döntő és az egész bajnokság nagyon nehéz volt, annak viszont örülök, hogy idáig eljutottunk, és ott lehettünk a végelszámolásnál. Nagyon büszke vagyok a csapattársaimra. Voltak hullámvölgyeink és gondjaink a szezon során, folyamatosan mindenki leírt, lebecsült minket, gyakorlatilag az esélytelenek nyugalmával, surranó pályán jutottunk el egészen a fináléig.

- Ezek szerint önnek is meglepetés volt, hogy döntőt játszott a Falco?

- Nem, nekem egyáltalán nem volt meglepetés, én végig bíztam a csapatomban. Talán inkább az volt meglepetés számomra, hogy megúsztuk a szezont komolyabb sérülések nélkül. Persze voltak betegségek és sérülések nálunk is, de azért ilyen szempontból talán egy kicsit szerencsések voltunk. Folyamatosan álltunk össze, akkor játszottunk a legjobban, amikor kellett: a play-offban. Különösen az első két körben, de a döntőben sem voltunk rosszak. Összességében ez egy remek szezon volt.

- Mi hiányzott az aranyéremhez?

- Azt nem jelenteném ki, hogy egyértelműen jobb volt nálunk az Alba, hiszen a maximumig, ötmeccsesre nyújtottuk a döntőt, szinte minden hajrá egylabdás volt, nüanszok döntöttek. A labda gömbölyű, és most így jött ki a lépés… Megérdemelten nyertek, de alakulhatott volna fordítva is… Voltak pillanatok, amikor ők voltak jobbak, volt, amikor mi játszottunk jobban, mindkét csapat nagyot küzdött, harcolt.

- Mi volt a sikerük titka?

- Ha jellemeznem kéne az idei Falcót, akkor azt mondanám, hogy mi egy csomó jó srácok összessége voltunk. Az öltözőben és azon kívül is nagyon összetartó brigád volt a miénk, segítettük egymást mindenben. Mindenkinek ugyanaz volt a célja, egy irányba húztunk, senkinek nem voltak önös érdekei, mindenki beállt a sorba, és tudta, hogy mi a feladata. Nem is tudnék senkit sem kiragadni közülünk, mert mindenkivel nagyon jóban voltam, a magyarokkal is és a külföldiekkel is. Tóth Norbit ismertem már Körmendről, ő akkor is csapattársam volt, de mindenkit nagyon szerettem, tényleg, ebben semmi udvariasság nincs, ez az igazság. Ebben egyébként hatalmas szerepe volt az edzőnknek. Ő az egyik „legkúlabb” és legviccesebb edzőm, akivel valaha együtt dolgoztam. Abszolút emberséges, nagyon jól tud bánni a játékosaival. Alapvetően jó kedélyű, de ha a helyzet megkívánja, tud kemény is lenni, viszont soha nem negatív. Tud motiválni, és spannolni. Nagyon érti a munkáját. Jó volt vele együtt dolgozni, szerintem könnyen kijöttünk egymással, mert megtaláltuk a közös hangot. Fantasztikus, hogy milyen kémiát tud kialakítani egy csapaton belül.

- Mennyire fáradt egy ilyen szezon után? Kétségtelen, hogy ön volt a Falco kulcsfigurája, hiszen közel 40 percet átlagolt meccsenként…

- Teljesen jól érzem magam, tulajdonképpen én imádok a pályán lenni, úgyhogy engem ez egyáltalán nem zavart, sőt. Persze, voltak pillanatok, amikor eléggé fáradtnak éreztem magam, de összeszorítottam a fogamat, és megpróbáltam a legtöbbet kihozni magamból, mert tudtam, hogy ezzel segíthetek a csapatnak, tudtam, hogy szükségük van rám. Utána aztán kipihentem magam. Most pedig úgyis lesz időm feltöltődni, júliusban pihenek még pár napot, aztán nekiállok dolgozni. Én alapvetően egy nagyon nyugodt gyerek vagyok, igyekszem a szabadidőmet a lehető legbölcsebben eltölteni, kihasználni. Szeretek kikapcsolódni, sokat tanulok, néha pedig szoktam utazgatni különböző nagy városokba, mint Budapest, vagy Bécs. A tengerentúlon Philadelphia mellett, Chesterben lakom, ez egy elég kis város. Otthon is sokat szoktam utazni, például Miamiba, vagy Kaliforniába.

- Játszott egy kis időt Körmenden, majd egy szezont Zalaegerszegen és Szombathelyen. Hol érezte magát a legjobban?

- Mindhárom csapatnál sokat tanultam, komoly edzőkkel dolgozhattam együtt. Talán mondhatjuk, hogy lépcsőzetesen haladtam előre az évek során, kétségtelen, hogy egyénileg és csapatszinten is Szombathelyen sikerült a legjobban.

Szerintem egyébként nagyon jó színvonalú a magyar bajnokság, jó irányba tart. Nem játszottam túl sok országban a karrierem során, de az biztos, hogy ez az egyik legkiegyensúlyozottabb liga mindközül. Szinte minden csapatnak öt légiósa van, talán emiatt is ilyen egyenlők az erőviszonyok. A Bajnokok Ligájában és FIBA Europe Cup sorozatban is szépen szerepeltek a magyar klubok, erős csapatok ellen. Szóval szerintem az önök bajnoksága egy jó hely a külföldiek számára.

- Mit szólt ahhoz, hogy kikezdték a ZTE-szurkolói? Hogy érintette önt?

- Nem számítottam rá, és nyilván nem is esett jól, egy kicsit furcsa volt, de azért azt sem gondoltam, hogy majd kedves szavakkal üdvözölnek, azért ez benne volt a pakliban... Ilyen az élet, ezt hozta a sors. A csapattársaim és a saját szurkolóink is kiálltak mellettem, ez nagyon jól esett, úgyhogy nem érdekelt, mit kiabálnak a másik oldalról.

- Mi a terve a jövőre? A Falco tett már ajánlatot önnek…

- Egyelőre még elég korai lenne erre mit mondani. Mindenre nyitott vagyok, de soha nem lehet tudni, mit hoz a jövő. Most először is szeretnék pihenni, aztán persze közben egyeztetek a menedzsereimmel. Biztos, hogy nehéz döntés előtt állok, nem ígérek semmit, meglátjuk, milyen ajánlatokat kapok, de természetesen a Falco ott lesz a végső opcióim között, mert tényleg nagyon otthonosan éreztem itt magam. Utólag most már kijelenthetem, egyértelműen jó döntést hoztam, amikor ideigazoltam. Köszönöm a drukkereknek is, hogy végig mellettem és mellettünk álltak, nagyon sokat segítettek. Félelmetes élmény volt hazai pályán, telt ház előtt pályára lépni. Extra löketet adtak nekünk, ezért is voltunk olyan sokáig veretlenek az Aréna Savariában. Azt kívánom nekik, hogy ugyanitt folytassák, és akkor mindig sikeres lesz a Falco.

- Úgy tudom, Lengyelországból és Franciaországból is van ajánlata.

- Nem tudom... Mindig vannak pletykák, akármerre is játszik az ember, ezeknek aztán persze a fele nem is igaz. Hallottam én is, az ügynököm is említette, de egy biztos, én még nem kaptam onnan konkrét ajánlatot, úgyhogy egyelőre nem tudok semmit mondani erről.

- Mikor utazik vissza Amerikába?

- Szerintem valamikor a héten. Soha nem voltam még nyáron Európában, szóval most nem kapkodtam el a dolgot, kicsit körülnézek, pihenek, lazulok.

Összeállítás Govens idei szezonjáról
 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!