Hatalmas a tét a Falcónak a csütörtöki meccsen

Forgatókönyvek: még mindig az Alba kezében az első hely. Egy ZTE-győzelem esetén a Körmendnek is szurkolniuk kell a zalaiaknak; a siker elég a KTE-nek a nyolchoz.
 
 
 
 
 

Hatalmas a tét a Falcónak a csütörtöki meccsen

Forgatókönyvek: még mindig az Alba kezében az első hely. Egy ZTE-győzelem esetén a Körmendnek is szurkolniuk kell a zalaiaknak; a siker elég a KTE-nek a nyolchoz.

Utolsó fordulójához érkezett a középszakasz. Még mindhárom csoportban, a felső-, a közép- és az alsóházban is rejteget izgalmakat a játéknap: az első helyért három csapat is versenyben van, a hetedik-nyolcadik hely is kiadó a rájátszásban, valamint az sem dőlt még el, hogy melyik együttes lesz pályaelőnyben a play-out során - írja a bb1.hu.

Felsőház

Hátralevő mérkőzések:
Csütörtök, 18 óra: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Zalakerámia ZTE KK
Csütörtök, 18 óra: Alba Fehérvár-Puebla Plus – Egis Körmend

Alba, Körmend, ZTE – ez a három együttes hajt az első helyre. Az Alba helyzete egyszerű: ha hazai pályán nyer a Körmend ellen, biztosan első lesz. Négy forgatókönyv lehetséges:

– A legsimább kimenetelt a ZTE- és Alba-győzelem hozná, ekkor Alba Fehérvár-Puebla Plus (24 győzelem), Zalakerámia ZTE KK (23), Egis Körmend (22), Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (21), Szolnoki Olaj KK (20) lenne a sorrend az első és az ötödik hely között;

– Ha az Alba és a Falco is nyer odahaza, akkor a 24 győzelemmel élen záró fehérváriak mögött 22-22 sikerrel sorakozna a Falco, Körmend, ZTE trió. Ebben a sorrendben, ugyanis a szombathelyiek a hármas minitabellán 3-1-es győzelem-vereség mutatóval, a Körmend 2-2-vel, a ZTE pedig 1-3-mal állna (a Szolnok ötödik helye minden esetben biztos.);

– Amennyiben vasi győzelmeket hozna az utolsó kör, akkor a Körmend megelőzné az élen a szintén 23 sikert számláló Albát (egymás ellen két sikert hozna a középszakaszban a Körmend), míg a Falco ugyanezen okból (oda-vissza verné a Zetét) 22 győzelmével harmadik lenne, így a ZTE, Olaj páros zárná a sort;

– A legextrémebb felállást a ZTE- és Körmend-győzelem hozná, ekkor az Alba, ZTE, Körmend trió 23 győzelmet számlálna az élen. Az Alba biztosan harmadik, hiszen négy vereséget hozna a hármas minitabellára, a ZTE és a Körmend viszont 3-1-es mutatóval szerepelne, így a pontkülönbség jönne be következő rangsoroló tényezőnek. A két rivális ellen a ZTE 361-332-vel (+29) zár, ez már biztos, a Körmend pedig 263-272-vel (-9) áll, vagyis legalább 39 ponttal kellene vernie az Albát, hogy a zalai rivális elé lépjen. Kisebb különbségű siker esetén ZTE, Körmend, Alba az első három sorrendje.

Középház

Hátralevő mérkőzések:
Szerda, 18 óra: Sopron KC – KTE-Duna Aszfalt
Szerda, 18 óra: Kaposvári KK – Pécsi VSK-PANNONPOWER

A Pécs 20 győzelmét már egyetlen rivális sem tudja utolérni, eldőlt, hogy a Csirke Ferenc vezette együttes a harmadikkal találkozik a negyeddöntőben. A hetedik és nyolcadik hely viszont még kiadó:

– Kezdjük itt is a legegyértelműbb lehetőséggel: ha a Sopron és a Kaposvár is hozza hazai mérkőzését, akkor Pécsi VSK-PANNONPOWER (20), Kaposvári KK (19), Naturtex-SZTE-Szedeák (18), KTE-Duna Aszfalt (17), Sopron KC (14) lesz a sorrend a 6–10. helyeken, vagyis a Pécs mellett a Kaposvár és a Szeged lesz play-off-résztvevő;

– Látható, ha a Kecskemét kikap Sopronban, akkor a Szeged és a Kaposvár szerzi meg a maradék két PO-helyet. Kecskeméti vereségnél amennyiben a Pécs Kaposváron is nyer, a Szedeák és a KKK (18-18 győzelem) között az egymás elleni középszakaszbeli eredmény rangsorol. A két meccs pontkülönbsége a Szedeákot sorolja előre: Kaposváron 70-66 lett a hazaiaknak, Szegeden viszont szintén a hazai fél nyert, 88-77-re.

– Két idegenbeli siker esetén a 21 győzelemmel élen záró Pécs mögött 18-18 győzelemmel állna a KTE, Szedeák, Kaposvár hármas. A sorrend itt is az, amit írtunk: a KTE 3-1-et, a Szedeák 2-2-t, a Kaposvár 1-3-at vinne a minitabellára, így utóbbi csúszna le a rájátszásról;

– A Kecskemétnek kell a győzelem a rájátszáshoz, sőt az biztosan azt is ér: amennyiben nyer Sopronban, de a Kaposvár is legyőzi a pécsieket, akkor KTE-Szedeák holtverseny lenne a nyolcadik helyen (18-18 győzelem). Az egymás elleni középszakasz-pontkülöbség 147-147, így a következő rangsoroló tényező a középszakasz össz-gólkülönbsége, ami a Szeged esetében már nem változik – 608-597, +11 –, míg a KTE az említett győzelemmel biztosan javítana az 560-528-as (+32) mutatóján, így megelőzné riválisát.

Alsóház

Hátralevő mérkőzések:
Kedd, 18 óra: JP-Auto Jászberényi KSE – Atomerőmű SE
Kedd, 18 óra: Vasas Budapest – MAFC

Az biztos, hogy az Atomerőmű SE megszerezte a 11. helyet, a JP-Auto Jászberényi KSE (10 győzelem) pedig szintén biztos bennmaradó. A Vasas Budapest 6 győzelmével a 13. a sorban, a MAFC pedig 5 sikerrel utolsó. Utóbbi két együttes játszik play-outot a bennmaradásért – a pályaelőny azé lesz, amelyikük kedd este megnyeri az egymás elleni mérkőzést.

 
 

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!